Linkovi

Izrael osudjuje alternativni mirovni plan - 2003-12-05


Koautori nezvaniènog mirovnog plana za Bliski Istok, poznatog kao “Ženevski sporazum,” izjavili su da su veoma ohrabreni današnjim sastankom sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom. Bivši izraelski i palestinski zvaniènici naveli su Pauelovu ocenu da bi njihov plan mogao da podstakne napredovanje zvaniènog mirovnog plana, takozvane “mape za mir”, koji podržavaju Sjedinjene Države. Takoðe su izrazili nadu da bi moguæe konaèno rešenje izneto u ženevskom planu moglo da pomogne da Izraelci i Palestinci lakše prihvate i primene “mapu za mir”. Izraelska vlada je odbacila Ženevski sporazum i kritikovala Kolina Pauela što je prihvatio današnji sastanak.

U medjuvremenu, zamenik izraelskog premijera Ehud Olmert izjavio je da ne postoje izgledi da se postigne mir sa Palestincima i da Izraelci treba da preduzmu jednostrane korake za utrvðivanje sopstvenih granica. Sa više pojedinosti iz Jerusalima se javila dopisnica Glasa Amerike, Sonja Pejs:

U izjavi objavljenoj u izraelskom listu Jediot ahronot, zamenik izraelskog premijera Ehud Olmert ocenio je da ne postoje izgledi za postizanje mirovnog sporazuma sa Palestincima. Po njegovim reèima, Jevreji su u opasnosti da u bliskoj buduænosti, u palestinskim oblastima koje su pod izraelskom kontrolom, postanu manjina i da Izrael zbog toga treba da povuèe sopstvene granice. Mada nije izneo gde bi bile te granice, Olmert je istakao da Izrael treba da obezbedi da unutar njegovih granica živi najmanje 80 odsto Jevreja. To otvara moguænost izraelskog povlaèenja sa veæe teritorije na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, nego što izraelski premijer Arijel Šaron uzima u obzir. Šaron je takoðe nagovestio da bi, ukoliko propadnu mirovni razgovori sa Palestincima, mogao da razmotri jednostrane poteze. Šaron je takoðe upozorio Palestince da od sada ne mogu više da oèekuju dalje ustupke izraelske strane. Drugi izraelski dnevnik “Ma-ariv” objavio je podatke o opadanju popularnosti premijera Šarona. Prema najnovijim anketama, oko 33 odsto Izraelaca odobrava, dok 59 odsto ne odobrava premijerovu politiku. Popluranost Arijela Šarona je na najnižem nivou otkako je pre deset meseci ponovo izabran za premijera.

XS
SM
MD
LG