Linkovi

Predsednik Buš primio jordanskog kralja Abdulu - 2003-12-04


Predsednik Buš i jordanski kralj Abdula su ponovo potvrdili predanost blisko istoènom mirovnom procesu, obeæavši da æe uèiniti sve što mogu da ga pokrenu sa mrtve taèke. Iz Bele kuæe javila se dopisnica Glasa Amerike Pola Volfson:

U razgovoru sa novinarima na poèetku sastanka i predsednik i kralj su se držali podalje od specifiènih tema. Oni su govorili o opštim mestima, zapravo svojim nadama za Bliski istok i rešenosti da ožive zastali mirovni proces. Kralj Abdula je jednostavno rekao: ”Nismo odustali“.

”U ovom trenutku, kao što je poznato, postoje velike teškoæe. Medjutim, mi smo svi veoma ozbiljno radili iza scene da bi ohrabrili palestinskog premijera da bude u stanju da vodi dijalog sa Izraelcima. Verujemo da æe oni zabeležiti neke male korake na terenu koji æe pomeriti èitav proces napred.“

Predsednik Buš i kralj Abdula su se sastali na dan kad su se javili slabašni nagovesstaji napretka u regionu. Naime palestinske frakcije su poèele sastanak u Egiptu u cilju diskusija o moguæem prekidu vatre sa Izraelom, a bilo je i znakova da bi Izraelci mogli da odgovore pozitivno. Mada se nije detaljno osvrnuo na te dogadjaje, predsednik je jasno stavio do znanja da obe strane imaju puno toga da urade da bi ponovo pokrenule mirovni proces.

”Palestincima je potrebno rukovodstvo koje želi da ostane predano aspiracijama svog naroda i dovoljno smelo da se suprotstavi i bori protiv teroristièkih organizacija, dok æemo njegovo velièanstvo i ja biti voljni da saradjujemo sa takvim liderima kad se budu pojavili.“

Predsednik Buš je dodao da Izrael mora ozbiljno da preduzme akciju koja æe omoguæiti radjanje palestinske države, ukljuèujuæi zatvaranje ilegalnih ispostava i naselja i prekidanje planova za izgradnju bezbednosne barijere. Džordžu Bušu je takodje postavljeno pitanje o alternativnom nezvaniènom mirovnom planu koji je objavljen ranije ove nedelje u Ženevi. Najviši funkcioneri administracije æe se sutra sastati sa autorima tog plana, uprkos primedbama Izraela. Predsednik je ukazao da ne vidi ništa loše u tom sastanku, ali je jasno stavio do znanja kako veruje da je medjuanrodni mirovni okvir poznat kao “mapa mira“ najbolji put za dalje korake.

”Cenimo ljude koji razgovaraju o miru. Jednostavno želimo da smo sigurni da su principi koji vode do mira jasni.“

Tvorci takozvanog ”Ženevskog sporazuma“ æe se imati neformalan susret sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom, u Stejt departmentu.

XS
SM
MD
LG