Linkovi

Pauel æe saslušati nove ideje za Bliski istok - 2003-12-03


Bela kuæa je saopštila da i dalje smatra ”mapu za mir“ najboljim putem za rešenje bliskoistoènog konflikta uz osnivanje palestinske države, što je inaèe vizija predsednika Buša. Medjutim, uprkos protivljenju Izraelaca, Bela kuæa smatra korisnim plan državnog sekretara Pauela da se sutra (petak) sastane sa autorima takozvane Ženevske inicijative. Taj nezvanièni mirovni plan su u ponedeljak objavili bivši izraelski ministar pravde Josi Beilin i bivši palestinski ministar za informacije, Jaser Abed Rabo, koji su sada u Sjedinjenim Državama radi promocije tog dokumenta, pa æe se sutra sastati sa državnim sekretarom. Ovim sveobuhvatnim alternativnim sporazumom predvidja se osnivanje demilitarizovane palestinske države pored Izraela, kao i rešenja za druga sporna pitanja koja veæ godinama vezuju ruke mirovnim pregovaraèima. Izmedju ostalog, tim planom koji su sastavili bivši politièari i politièki struènjaci, Jerusalim bi se podelio i uèinio glavnim gradom obe države, Izrael bi se povukao iz Gaze i sa najveæeg dela Zapadne obale, ali palestinske izbeglice ne bi mogle da se vrate u Izrael. Ta formula je naišla na mnoge pohvale u svetu, ali i osude pristalica nepopustljivih linija medju Palestincima i Izraelcima. Izraelska vlada premjera Ariela Šarona saopštila je da bi se tim planom potkopala njena mirovna nastojanja dok je Šaronov zamenik, Ehud Olmert, rekao da bi planirani Pauelov sastanak bio greška. Medjutim, državni sekretar je uputio pismenu poruku autorima Ženevskog plana u kojoj je rekao da nastojanja poput njihovih gaje nadu za oživljavanje mirovnog procesa. Na konferenciji za štampu, održanoj juèe u Maroku, Pauel je rekao da ima obavezu da sasluša one koji imaju ideje za unapredjenje mirovnog procesa:

”Ne znam zašto bih ja, ili bilo ko drugi u vladi Sjedinjenih Država, trebalo sebi da uskratimo priliku da saslušamo druge koji su predani miru i koji imaju ideje vezane za mir. Stoga, kao amerièki državni sekretar, imam obavezu prema amerièkom narodu, predsedniku i mojim kolegama u administraciji, da saslušam pojedince koji imaju interesantne ideje. To ni na koji naèin ne potkopava našu jaku podršku državi Izrael, niti našu podršku ”mapi za mir“.

Koautori Ženevske inicijative, Josi Beilin i Abed Rabo, izjavili su juèe okupljenima na Brukingsovom institutu, ovde u Vašingtonu, da njihova nastojanja imaju za cilj da pokrenu s mrtve taèke ”mapu za mir,“, a ne da se sa njom takmièe. Abed Rabo je taj kontroverzni plan nazvao pragmatiènim, moguæim rešenjem za konflikt, kojim bi se uravnotežili izraelski i palestinski interesi. Funkcioneri u Vašingtonu kažu da Kolin Pauel, koji se sutra vraæa sa puta, namerava da ”svrati“ na sastanak u Stejt departmentu na kome æe biti prisutni autori Ženevskog plana, kao i bliskoistoèni struènjaci iz Stejt departmenta i Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kuæi. Isti izvori dodaju da æe se Pauel verovatno iduæe nedelje sastati sa kljuènim liènostima druge bliskoistoène mirovne inicijative - bivšim šefom izraelske bezbednosti Amijem Ajalonom i palestinskim obrazovnim struènjakom Sarijem Nuseibeom. Njih dvojica su pokrenuli peticiju za okonèanje oružanog konflikta kojom je u dve zajednice prikupljeno 150 hiljada potpisa.

XS
SM
MD
LG