Linkovi

Buš u Bagdadu - 2003-12-02


Predsednik Džordž Buš je 27. prošlog meseca bio u nenajavljenoj poseti amerièkim trupama u Iraku. To je bilo na Dan zahvalnosti, praznik na se koji Amerikanci zahvaljuju na slobodi i drugim blagodetima u svojoj zemlji. Predsednik Buš je u Bagdadu podelio prazniènu veèeru sa trupama kojima se zahvalio na služenju civilizaciji i iraèkom narodu. “Pomažuæi u oslobaðanju iraèkog naroda”, rekao je predsednik Buš, “vi pomažete da se promeni ovaj napaæeni deo sveta ispunjen nasiljem”. Predsednik Buš je takoðe jasno predoèio da koaliciju koju predvode Sjedinjene Države ne mogu da uplaše ostaci zbaèenog režima Sadama Huseina koji pokušavaju da je oteraju iz Iraka.

“Oni koji napadaju naše koalicione snage i ubijaju nedužne Iraèane iskušavaju našu volju. Nadaju se da æemo pobeæi. Mi nismo prešli stotine milja do srca Iraka i platili gorku cenu u žrtvama, porazili bezoènog diktatora i oslobodili 25 miliona ljudi, da bismo se povukli pred bandom ubica i razbojnika”, rekao je predsednik Buš i potom direktno poruèio iraèkom narodu.

“Ukazala vam se prilika da obnovite svoju veliku zemlju na naèelima ljudskog dostojanstva i slobode. Režim Sadama Huseina otišao je zauvek. Sjedinjene Države i naša koalicija pomoæi æe vam da izgradite miroljubivu zemlju, da bi vaša deca mogla da imaju svetlu buduænost. Pomoæi æemo vam da ljude koji su vas godinama terorisali i koji još ubijaju nedužne Iraèane, izvedete pred lice pravde. Ostaæemo sve dok posao ne bude završen. Uveren sam u naš uspeh”, rekao je predsednik Buš, “jer æeš ti, iraèki narode, da pokažeš svetu ne samo da si hrabar, nego i sposoban da upravljaš mudro i pravedno.”

XS
SM
MD
LG