Linkovi

Pauel obeæao da æe podržati novu vladu Gruzije - 2003-12-02


Amerièki državni sekretar Kolin Pauel obeæao je da æe podržati novu vladu bivše sovjetske republike Gruzije i rekao da nikakva pomoæ ne bi trebalo da bude pružena separatistima u toj zemlji. On je to izjavio na ministarskom sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koja se održava u holandskom gradu Mastrihtu. Iz Amsterdama izveštava dopisnica Glasa Amerike Lorin Komito :

Poruka Kolina Pauela grupi od oko 40 ministara bila je jasna:

”Medjunarodna zajednica bi trebalo da uèini sve što je moguæe da podrži gruzijski teritorijalni integritet za vreme i posle izbornog procesa. Nikakva podrška ne bi trebalo da bude pružena secesionistièkim elementima koji pokušavaju da oslabe teritorijalni integritet Gruzije.“

Pauel je to izjavio dan pošto je vršilac dužnosti predsednika Gruzije Nino Burdžanadze optužila Rusiju za potkopavanje suvereniteta njene nacije, sastajuæi se sa separatistièkim liderima iz gruzijskih pokrajina. Predsednica Burdžanadze je rekla da njena zemlja želi da popravi odnose sa Rusijom, ali je kaže da je Rusija više zainteresovana da Gruzija bude zavisni partner no prijatelj. Ona je takodje izjavila da bi Sjedinjene Države mogle da pomognu njenoj zemlji u rešavanju mnogih problema.

Sekretar Pauel je sa svoje strane, apelovao na gospodju Burdžanadze da se bori protiv korupcije i osigura da predstojeæi izbori budu slobodni i pravedni. Gospodja Burdžanadze je preuzela taj položaj nedavno, nakon ostavke predsednika Eduarda Ševarnadzea, koji je napustio položaj pod pritiskom masovnih demonstracija. Politièka previranja u toj zemlji su visoko na dnevnom redu dvodnevnog sastanka OEBS-a u Mastrihtu. Kolin Pauel se sastao sa gruzijskom liderkom na marginama konfrencije OEBS-a, pre no što se uputio u severnu Afriku u trodnevnu posetu Tunisu, Alžiru i Maroku, da bi zatim u èetvrtak doputovao u Brisel. Sa svoje strane, Sjedinjene Države vide Gruziju kao važni alternativni izvor nafte, u svetlu izgradnje naftovoda koji æe, preko te zemlje, transportovati naftu iz Kaspijskog mora do Mediterana.

XS
SM
MD
LG