Linkovi

Nevini civili meta terorista - 2003-11-30


Mete terorista su nevini civili, od kojih su hiljade ubijani. Teroristi su svoj smrtonosni žig pokazali u napadu na Svetski trgovinski centar i Pentagon u Sjedinjenim Državama. Izvršili su takoðe napade na Baliju, u Džakarti, Kasablanci, Bombaju, Mombasi, Nadžafu, Jerusalimu, Rijadu, Bagdadu, Istanbulu i na drugim mestima. Predsednik Džordž Buš je tokom svoje posete Britaniji ukazao da æe Sjedinjene Države, njihovi prijatelji i saveznici doèekati takve napade “otvorenih oèiju i pobediæemo ih”.

”Mir i bezbednost slobodnih zemalja oslanja se na tri stuba. Prve svega na meðunarodnim organizacijama koje moraju biti osposobljene za suoèavanje sa opasnostima u svetu -- od toga da pružaju pomoæ za oporavak promašenih država do protivljenja širenja oružja masovnog uništenja. Nije dovoljno da se na meðunarodne izazove odgovara rezolucijama. Moramo se odluèno suprotstaviti opasnostima”.

Po reèima predsednika Buša, drugi stub mira i stabilnosti je spremnost slobodnih zemalja da - kao poslednje rešenje - prihvate primenu sile kao sredstvo u borbi protiv “agresije i zlih sila”

“U svakoj generaciji se raða principjelan otpor upotrebi sile i ja verujem da su motivi takvog stanovišta dobronamerni. Meðutim, o onima na vlasti se ne sudi samo na osnovu njihovih dobronamernih motiva. Naša je dužnost da èuvamo bezbednost naroda. I ta dužnost kat-kad nalaže obuzdavanje nasilnika pomoæu sile.” Treæi stub predstavlja predanost širenje demokratije i nade i progresa koji ona donosi - rekao je predsednik Buš:

“Dugoroènu bezbednost ne možemo steæi iskljuèivo vojnom silom. Trajni mir se postiže sa napredovanjem demokratije i pravde. U demokratskim i uspešnim društvima, muškarci i žene ne polažu zakletvu nezdovoljnicima i ubicama. Oni se srcem i radom okreæu izgradnji boljeg života”.

Demokratske vlade ne pružaju utoèište teroristima, niti napadaju svoje susede. Oni poštuju aspiracije i dostojanstvo svog naroda. “U našem konfliktu sa terorizmom i tiranijom”, istakao je predsednik Buš, “posedujemo nedostižnu prednost, moæ kojoj se ne može odupreti, a to je zov slobode ukupnom èoveèanstvu”.

XS
SM
MD
LG