Linkovi

In America - 2003-11-30


”IN AMERICA“ je drama o irskim imigrantima koji dolaskom u Ameriku pokušavaju da prevazidju svoju porodiènu tragediju. Kroz film nas vodi 11-godišnja Kristi, devojèica koja je mnogo zrelija u odnosu na svoje godine i kojoj se, kao i njenoj mladjoj sestri, Amerika èini zemljom u kojoj je sve moguæe. Njenim roditeljima, sa druge strane, Amerika izgleda kao pravo mesto da se poène ispoèetka.

Ema i Sara Bolger, koje u filmu tumaèe sestre Ariel i Kristi, sestre su i u pravom životu. Kako kažu, u filmu im se dopada koncept prevazilaženja prošlosti:

”Mislim da je to znaèajno zbog toga što porodice mogu da prevaziðu mnogo toga, na primer smrt deteta. Tu moguænost dobili su dolaskom u Ameriku i to je ono zbog èega je film još bolji“.

Reditelj Džim Šeridan, koji je nominovan za Oskara za filmove ”Moje levo stopalo“ i “U ime oca“, napisao je scenario sa Naomi i Kirsten, svoje dve æerke koje se takodje bave filmom. Film je nastao na osnovu njihovih liènih iskustava, ali kako Šeridan kaže, pazio je na to da devojèice u filmu ne budu previše uplašene od toga kako æe doèarati tudja oseæanja.

”Upravo zato što se sve zaista desilo, ja bih se pretvarao da zapravo ništa ne znam o tome. Pitao bih o èemu se radi u sceni i tako bismo razmenjivali stavove i pronalazili naèine da odigramo scenu. U suštini, deca su mi sve vreme pomagala da režiram film i mislim da su u njihovim glavama oni bili glavni sve vreme“.

Zahvaljujuæi toj nevinoj deci, porodica pronalazi srodnu dušu i prijatelja u Mateu, usamljenom susedu, koga tumaèi Beninac Djimon Hunsu:

“Meni se prièa veoma dopala, jer sam ja na neki naèin najbolji primer ”amerièkog sna:“ rodjen sam u Zapadnoj Africi, odrastao sam u Evropi, a ovamo sam došao da uspem u svojoj glumaèkoj karijeri. Ostavite svoju familiju i dodjete ovde da stvarate novu“.

Samanta Morton, koja tumaèi Saru, majku porodice, kaže da je samo snimanje bilo veoma emotivno:

”Scenario je napravljen u slavu života. Svi treba da ga pogledaju ali da ne razmišljaju o onima koje vole ili o onome što smatraju najvažnijim u svom životu. Ne radi se o tome koja kola vozite, u kolikoj kuæi živite, koliko zaradjujute i koliko ste mršavi. Treba da pogledate stvari oko sebe i da razmišljate o tome koliko mnogo zapravo imate“.

Film "IN AMERICA" Džima Šeridana, premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Torontu, a u Americi je dobio odliène ocene kritike.

XS
SM
MD
LG