Linkovi

Koizumi poruèio da Japan neæe ustuknuti pred terorizmom - 2003-11-30


Nakon što su dvojica japanskih diplomata ubijena u Iraku, premijer Ðuniæiro Koizumi poruèio je da Japan neæe ustuknuti pred terorizmom, poruèio je pak japanski premijer Ðuniæiro Koizumi. Dvoje diplomata su prve japanske žrtve od poèetka ratnih opeacija u Iraku. Novinar Glasa Amerike Stiv Herman izvještava iz Tokija.

Reagujuæi na ubistvo diplomata, premijer Ðuniæiro Koizumi kazao je da Japan neæe promijeniti politiku prema Iraku i da neæe ustuknuti pred terorizmom.

Japanske diplomate – tridesetogodišnji treæi sekretar ambasade u Bagdadu, Masamori Inoue, i èetrdesetpetogodišnja savjetnica u ambasadi u Londonu, Kacuhiko Oku, ubijeni su u subotu, kada je u blizini Tikrita, 150 kilometara sjeverno od iraèke prijestonice, napadnut njihov automoboil. Vozaè, koji nije japanski državljanin, teško je ranjen.

Ministar inostranih poslova Japana Joriko Kavaguèi poruèio je da se napad na japanske diplomate ne smije zaboraviti. Šef japanske diplomatije je dodao da ubistvo diplomata neæe uticati na napore zemlje da aktivno pomaže rekonstrukciju Iraka i nastavi borbu protiv terorizma.

Dvoje ubijenih bili su u grupi 11 japanskih diplomata, koji su putovali u Tikrit na konferenciju o projektima obnove na sjeveru Iraka.

XS
SM
MD
LG