Linkovi

Dvojica Južnokorejanaca ubijena u Iraku - 2003-11-30


Južnokorejsko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da su dvojica Južnokorejaca najnovije žrtve napada na putevima u Iraku. Navedeno je da su njih dvojica ubijena danas iz zasede dok su putovali automobilom u Tikrit, severno o Bagdada. Amerièka vojna komanda u Iraku saopštila je da su dva amerièka vojnika ubijena a jedan ranjen u juèerašnjem napadu na vojni konvoj blizu granice sa Sirijom. Dopisnica Glasa Amerike iz Bagdada Ališa Rju izveštava o pojedinostima.

Amerièka vojna komanda je izvestila da je amerièki vojni konvoj bio napadnut juèe iz automatskog oružja i raketnim granatama blizu pograniènog mesta Husajaba.

Bio je to jedan od tri smrtonosna napada iz zasede u gerilskom stilu tokom juèerašnjeg dana. Ranije juèe, komandant amerièkih trupa u Iraku general Rikardo Sanèez ukazao je pred novinarima da su se svakodnevni napadi na koalicione trupe smanjili za treæinu tokom prošle dve nedelje.

No, uprkos tom smanjenju, ovog meseca su izvršeni neki od najkrvavijih napada na amerièke vojnike od kako je u invaziji koalicionih snaga u martu svrgnut iraèki predsednik Sadam Husein.

U neprijateljskim napadima ovog meseca ubijeno je najmanje sedamdset sedam amerièkih vojnika.

Nakon što su dvojica japanskih diplomata ubijena u Iraku, premijer Ðuniæiro Koizumi poruèio je da Japan neæe ustuknuti pred terorizmom, poruèio je pak japanski premijer Ðuniæiro Koizumi. Dvoje diplomata su prve japanske žrtve od poèetka ratnih opeacija u Iraku. Novinar Glasa Amerike Stiv Herman izvještava iz Tokija. Reagujuæi na ubistvo diplomata, premijer Ðuniæiro Koizumi kazao je da Japan neæe promijeniti politiku prema Iraku i da neæe ustuknuti pred terorizmom.

Japanske diplomate – tridesetogodišnji treæi sekretar ambasade u Bagdadu, Masamori Inoue, i èetrdesetpetogodišnja savjetnica u ambasadi u Londonu, Kacuhiko Oku, ubijeni su u subotu, kada je u blizini Tikrita, 150 kilometara sjeverno od iraèke prijestonice, napadnut njihov automoboil. Vozaè, koji nije japanski državljanin, teško je ranjen.

Ministar inostranih poslova Japana Joriko Kavaguèi poruèio je da se napad na japanske diplomate ne smije zaboraviti. Šef japanske diplomatije je dodao da ubistvo diplomata neæe uticati na napore zemlje da aktivno pomaže rekonstrukciju Iraka i nastavi borbu protiv terorizma.

Dvoje ubijenih bili su u grupi 11 japanskih diplomata, koji su putovali u Tikrit na konferenciju o projektima obnove na sjeveru

XS
SM
MD
LG