Linkovi

SCG u Partnerstvu za mir možda još pre juna - 2003-11-28


Srbija je potpuno slomila kièmu organizovanom kriminalu i odlièno saradjuje sa veæinom drugih zemalja u regionu i u Evropskoj uniji u borbi protiv tog zla. Kao rezultat te saradnje, rekao je danas u Briselu ministar policije Srbije Dušan Mihajloviæ, upravo je u toku akcija hvatanja još dvojice umešanih u ubistvo dr. Zorana Djindjiæa. On je to izjavio novinarima u pauzi zasedanja evropskih ministara policije i pravosudja, jednom od dva dogadjaja, danas u Briselu, u kojima je pominjana drzavna zajednica. Iz Brisela izveštava naš dopisnik, Ines Sabaliæ.

Generalni sekretar NATO-a u odlasku, Džordž Robertson, lièno je potvrdio da postoji moguænost da Srbija i Crna Gora udje u Partnerstvo za mir i pre samita NATO-zemalja, u junu. To se i ranije nagoveštavalo sa nivoa ambasadora zemalja èlanica, ali ovo je prvi puta da je sam generalni sekretar pomenuo datum. Zamoljen da komentariše svoju posetu Beogradu, Robertson je u sedištu NATO-a rekao da ima nade da se uslovi ispune, drugim reèima da Srbija i Crna Gora reši svoj problem u vezi sa Haškim tribunalom i povuèe tužbe protiv pet NATO èlanica pred Medjunarodnim sudom pravde.

Istovremeno, u odvojenom dogadjanju, u Briselu je održano veliko zasedanje èak 64 ministara pravde i policije iz zemalja Evropske unije, pristupajuæih èlanica, tri kandidata i pet zapadnobalkanskih zemalja. Unija je time želela da stavi do znanja, prvenstveno zemljama Zapadnog Balkana, koliko polaže na efikasnije suzbijanje kriminala. Godišnje, reèeno je na tom sastanku, budzetu Evropske unije nanosi se šteta od skoro 6 milijardi evra krijumèarenjem cigareta i ukradenih automobila, dok ilegalni profit od trgovine ljudima i trafikinga iznosi sledeæih nekoliko milijardi. Unija, medjutim, sa jedva 40 miliona evra pomaže nerazvijeni pravosudni sistem zapadnobalkanskih zemalja koji treba da se bori sa ovim paralelnim, ilegalnim sistemom. Nakon velikog uloženog napora, trafiking preko Balkana je u poslednje vreme smanjen, ali je narasla trgovina drogom - èak 40 odsto avganistanske proizvodnje heroina, koja je najveæa na svetu, prolazi preko Balkana.

Ali, uprkos slabo razvijenom civilnom društvu i jedva zadovoljavajuæem pravosudnom sistemu, i tome da još dosta toga ima da se uradi, zemlje Zapadnog Balkana zabeležile su progres. Sa svoje strane, ministar policije Srbije Dušan Mihajloviæ izneo je da su u njegovoj zemlji, pod vanrednim stanjem, potpuno slomljene grupe organizovanog kriminala. Atentat na Zorana Djindjiæa predstavljao je udar na bezbednosni sistem Srbije, ravan onome kakav je 11. septembar bio za Ameriku, konstatovao je Dušan Mihajloviæ i dodao da sada za duže vreme neæe biti opasnosti da takve grupe ugroze politièki sistem i pretenduju na vlast, iako treba da se pazi na ulazak organizovanog kriminala iz regiona. Srbija, medjutim, odlièno saradjuje sa drugima u borbi protiv ovog zla, rekao je on. "Upravo je u toku hvatanje još dvojice umešanih u atentat na premijera Zorana Djindjiæa", konstatovao je ministar Mihajloviæ, nagovestivši da se ta akcija odvija izvan granica državne zajednice.

XS
SM
MD
LG