Linkovi

Gruziji preti ekonomski kolaps - 2003-11-28


Novo gruzijsko voðstvo upozorio je na moguæi ekonomski kolaps ukoliko Zapad ne pruži pomoæ toj zemlji. U meðuvremenu, žitelji i privrednici gruzijske prestonice Tbilisi pokušavaju što bolje mogu da zarade za život. Iz Tbilisija izveštava dopisnica Glasa Amerike, Lisa Mekadams:

Na glavnoj ulici u Tbilisiju, jedna 70-godišnja Gruzijka svaki dan stoji po jedanaest sati na nogama prodajuæi rukom štrikane èarape po ceni od otprilike jednog dolara za par: ”Siromašna sam,“ kaže ona, ”i zato prodajem ove èarape. I naravno, ne mogu da živim od toga.“ Ona kaže da joj naroèito teško pada što od tog novca treba da obezbedi život za sebe i dvoje unuka, koji su uèenici i ne mogu da rade. Penzionisana je za vreme zbaèenog predsednika Ševardnadzea i ostaæe penzioner pod novim gruzijskim predsednikom, koji æe biti izabran u januaru. Ona se meðutim nada da æe promena voðstva doneti mir i stabilnost Gruziji, kako bi privreda mogla da se popravi i penzije konaèno poèele da se isplaæuju. Meseènu penziju od šest dolara ne prima poslednja tri meseca iako je penzionisana nakon 45 godina radnog staža. Blizu nje stoji druga žena srednjih godina koja prodaje suvenire i slike, i koja kaže da su nedavne demonstracije opozicije znatno unazadile trgovinu, ali da ne žali zbog toga:

Prodavaèica suvenira kaže da je rado prekidala prodaju da bi mogla da uèestvuje u demonstracijama, dodajuæi da je dolazak nove vlasti mnogo važniji od novca koji je možda mogla da zaradi.

Proteste koji su doveli do ostavke bivšeg predsednika Ševarnadzea predvodio je Mihail Sakašvili, lider Nacionalnog pokreta. On je obeæao da æe, ukoliko bude izabran za predsednika, predložiti ukidanje makar privremeno na godinu dana, porez za mala preduzeæa kako bi podstakao njihovo napredovanje. Taj predlog bio je jedan od najvažnijih u njegovoj platformi vodeæeg predsednièkog kandidata ujedinjene opozicije.

Nešto dalje niz glavnu ulicu, vlasnik male prodavnice vina, blizu parlamenta, kaže kako se nada da æe Sakašvili ispuniti to obeæanje: Trgovac vinom kaže kako se nada da æe mala preduzeæa brzo napredovati nakon revolucije, u kojoj je zbaèena vlada za koju mnogi smatraju da je bila korumpirana. On se takoðe nada da æe biti uveden bolji sistem poreza nego što je bio pod Ševardnadzeom, i od kojeg je morao ili da prikriva zaradu ili da preda njen veæi deo. Prema najnovijim statistièkim podacima, više od 50 odsto Gruzijaca je nezaposleno, dok veæina živi u siromaštvu, sa prihodima manjim od 50 dolara meseèno.

XS
SM
MD
LG