Linkovi

Potraga za teroristima u Evropi - 2003-11-28


U Hamburgu, u Nemaèkoj, policija je uhapsila jednog Alžirca osumnjièenog da je pokušavao da vrbuje bombaše samoubice za napade na ciljeve koalicionih snaga u Iraku. Alžirac Madžub Abderazak osumnjièen je da je bio kolovodja jedne mreže povezane sa Al-Kaidom. U Milanu, u Italiji, dvojica severnoafrikanaca zadržana su u okviru policijske akcije. Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da se traga za još dvoje osumnjièenih - jednim Iraèaninom i jednom Tunižankom.

U Britaniji, policija je pretražila još nekoliko kuæa u Glosteru, gradu na oko 145 kilometara severno od Londona, dok je u medjuvremenu saslušan 24-godišnji musliman Sadžid Badat, uhapšen u èetvrtak u istom gradu. Policija kaže da je u njegovom stanu pronašla manju kolièinu eksploziva i da sumnja da je bio u vezi sa Al-Kaidom. Badat je prebaèen u strogo èuvani zatvoru u Londonu, radi daljeg ispitivanja. Prema odredbama Zakona protiv terorizma iz 2000. godine, on može da bude zadržan do sedam dana, a zatim ili optužen ili oslobodjen. Britanska televizijska stanica Skaj njuz izvestila je da je policija pronašla u njegovom stanu tenis patike sa šupljim potpeticama u koje je mogao da se smesti eksploziv i da sada ispituje da li je uhapšeni bio u vezi sa Rièardom Ridom, koji je pre dve godine pokušao da sliènom napravom izazove eksploziju u jednom amerièkom putnièkom avionu.

U još jednom sluèaju, u Manèesteru, na severozapadu Engleske, u èetvrtak je uhapšen 39-godišnji èovek osumnjièen za teroristièke aktivnosti koje nisu u vezi sa prethodnim sluèajevima. Pripravnost na teroristièke napade u Britaniji podignuta je na drugostepeni nivo zbog opasnosti od aktivnosti Al-Kaide. Struènjaci za borbu protiv terorizma kažu da postoji visoka verovatnoæa da bi u Britaniji moglo da dodje do teroristièkog napada.

XS
SM
MD
LG