Linkovi

Erdogan sumnja u umiješanost Al Kaide u napade u Istanbulu - 2003-11-23


Turski premijer je izjavio da nije sasvim siguran da je teroristièka mreža Al Kaida umiješana u bombaške napade u kojima je u samo nedjelju dana ubijeno skoro 60 ljudi. Novinar Glasa Amerike Rodžer Vilkison se javio iz Istanbula.

Premijer Turske Redžep Erdogan izjavio je televiziji BBC da – kako je doslovno rekao – nije 100 posto siguran da je teroristièka mreža Al Kaida umiješana u napade na Generalni konzulat Velike Britanije, predstavništvo jedne britanske banke i ranije napade na dvije istanbulske sinagoge. Erdogan je rekao da su èetvorica bombaša samoubica bili turski državljani, ali da sumnja da su im pomagale grupe iz inostranstva. Premijer turske je takoðe rekao da je njegovoj zemlji neophodna pomoæ u potrazi za planerima i organizatorima napada. Dodao je da se nada da bombaški napadi neæe ugroziti nastojanje Turske da se pridruži Evropskoj uniji.

U meðuvremenu, turski listovi su objavili da turske vlasti pokušavaju da poprave greške obavještajne službe, zahvaljujuæi kojima su ekstremisti došli u moguænost da izvrše napade. U novinskim izvještajima se – u tom kontekstu – posebno istièe da su policija i obavještajne službe slabo koordinirale akcije praæenja islamskih fundamentalista.

XS
SM
MD
LG