Linkovi

Uoèi izbora u Hrvatskoj - 2003-11-22


U Hrvatskoj æe sutra biti održani parlamentarni izbori na kojima æe glasaèi odluèivati izmedju sadašnje koalicije levo od centra i nacionalistièke Hrvatske demokratske zajednice koja je izvela Hrvatsku iz Jugoslavije. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike Stefan Bos, mnogi glasaèi su razoèarani sadašnjom vladom zbog neprekidnih ekonomskih teškoæa.

Ispitivanja javnosti pokazuju da su glasaèi skoro podjednako podeljeni izmedju podrške umerenoj koalicionoj vladi, koju predvodi socijaldemokrata Ivica Raèan, i bloku nacionalistièkih stranaka oko Hrvatske demokratske zajednice - HDZ. Porast podrške HDZu povezuje se sa nezadovoljstvom gradjana zbog, kako se smatra, korupcije u vladi i visoke stope nezaposlenosti. Približno jedan od svakih pet Hrvata nema posao.

Pošto se oèekuje da ni jedna stranka neæe samostalno osvojiti veæinu u Saboru od 140 mesta, analitièari predvidjaju period politièkih nagodbi oko toga ko æe da povede Hrvatsku ka uèlanjenju u Evropsku uniju, možda veæ 2007. godine. Neki funkcioneri Unije smatraju da bi pobeda HDZa mogla da odloži uèlanjenje. Oni još uvek povezuju tu stranku sa masovnim isterivanjima Srba iz Hrvatske krajine 1995. godine. Èelnik HDZa Ivo Sanader kaže da se njegova stranka zalaže za ulazak u Uniju, pa èak i to da je spremna da izruèi bivšeg genarala Antu Gotovinu Haškom sudu za ratne zloèine. Gotovina je optužen za masakr najmanje 150 hrvatskih Srba tokom rata u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG