Linkovi

Demonstranti zauzeli parlament u Tbilisiju - 2003-11-22


Gruzijski ministar unutrašnjih poslova Koba Narèemašvili obeæao je da æe sprovesti mere vanrednog stanja koje je proglasio predsednik Eduard Ševardnadze, kada su ranije danas pristalice opozicije zauzele zgradu parlamenta. Narèemašvili je rekao da su njegovi vojnici spremni da da obnove red u Tbilisiju èim predsednik Ševardnadze to naredi. Ranije danas, predsednik Gruzije morao je da napusti parlament kada su u zgradu prodrle pristalice opozicije koje traže poništavanje nedavno održanih parlamentarnih izbora. Nešto ranije, iz Tbilisija se sa više pojedinosti javila dopisnik Glasa Amerike, Lisa MekAdams.

Opozicioni demonstranti su se probili kroz kordon policajaca i vojnika ministarstva unutrašnjih poslova i zauzeli zgradu parlamenta ubrzo po poèetku sednice novoizabranog kabineta. Na ulicama Tbilisija je zavladao haos, dok su vojnici ministarstva unutrašnjih poslova pohitali da odvedu predsednika Ševardnadzea na bezbedno mesto. U samoj zgradi parlamenta opozicioni demonstranti su isprevrtali stolove i stolice i uzvikivali “pobeda, pobeda!“

Politièka opozicija veæ tri nedelje predvodi masovne proteste zahtevajuæi da se izbori ponište i predsednik Ševardnadze podnese ostavku. Oko trideset hiljada demonstranata protiv vlade uèestvovalo je na današnjim do sada najmasovnijim demonstracijama u Tbilisiju. Mesto boravka predsednika Ševardnadzea nije poznato. No, Ševardnadze i dalje tvrdi da neæe podneti ostavku. Njegove pristalice koje su èuvale stražu pred zgradom parlamenta brzo su se razbežale.

XS
SM
MD
LG