Linkovi

Gothika - 2003-11-21


U filmu GOTHIKA Hali Beri tumaèi doktorku Mirandu Grej, uspešnog kriminalistièkog psihologa, koja se jednog jutra budi kao pacijent u sopstvenoj instituciji za mentalno obolele. Ubrzo saznaje da je njen muž ubijen tri dana pre i da svi dokazi ukazuju na to da je ona poèinilac ubistva. Medjutim, doktorka Grej se ne seæa nièeg iz tog perioda, osim tajanstvenog susreta sa nepoznatom devojkom. Njeni prijatelji, kolege i nekadašnji pacjenti smatraju da se ona sve èudnije ponaša i to tumaèe kao poèetak ludila. Dok se bori da dokaže da je i dalje normalna, Miranda shvata da je postala igraèka u rukama duhova osvete, ali mora da dokuèi da li je oni vode dalje u ludilo ili bliže istini.Hali Beri, koja je tokom snimanja jedne scene slomila ruku, govori o tome kako se ponašala za vreme sninanja:

“Imala sam noæne more i mislim da je to bio naèin na koji se moje telo borilo sa svim informacijama koje su stizale tokom dana...“

U filmu se pojavljuje i Penelopi Kruz, kao Kloi, lepa ali opasna mlada žena, koja je pacjent u bolnici doktorke Grej. Kruzova kaže da nije poseæivala institucije za mentalno obolele dok se pripremala za ulogu:

“To nisam radila jednostavno zato što ne smatram da je Kloi luda. Mislim da je prave takvom zato što ne žele da slušaju šta ona ima da kaže jer znaju da je u pravu. Verujem da od toga ljudi mogu da postanu bolesni. Ta situacija je za mene gora od svih duhova zajedno”.

GOTHIKA je prvi film koji je mladi francuski reditelj i glumac Matije Kasovic snimio u kompletnoj amerièkoj produkciji. Kritika smatra da je uprkos svim pravilima koje postavljaju studiji, Kasovic uspeo da napravi film koji se uspešno nastavlja na njegove prethodne filmove ”Grimizne reke“, ”Mržnja” i ”Ubice“. Medjutim, ovoga puta, Kasovic nije napisao scenario za svoj film kao što to obièno èini, veæ je realizovao scenario Sebastijana Gutiereza. Likovi koje Hali Beri i Penelopi Kruz tumaèe u filmu daleko su od urednih žena koje izgledaju kao da su sišle sa modnih pista. Evo šta dve lepotice Kruzova i Berijeva kažu o svom izgledu u filmu "GOTHIKA":

“Ja æu rado žrtvovati dobar izgled, ako je u pitanju lik i ako æe ga to bolje doèarati. Radila sam to nebrojeno mnogo puta u evropskim filmovima...”

“Zaista je katarzièno kada ne morate da brinete o izgledu, pogotovo u industriji koja se skoro pretvorila u to. Da biste uživali u jednom treba da poznajete i drugo“.

Snimanje filma odvijalo se od aprila do juna ove godine u Kanadi, a ukupan budžet iznosi 40 miliona dolara. Film "GOTHIKA" dolazi iz produkcijske kuæe Dark Castle Entertainment, koju su osnovali Džoel Silver i Robert Zemekis.

XS
SM
MD
LG