Linkovi

Britanija ostaje u visokom stepenu pripravnosti - 2003-11-21


Komesar Londonske policije Džon Stivens rekao je da se 16 inspektora iz njegovog odeljenja za suzbijanje terorizma nalazi u Turskoj, gde tragaju za dokazima koji bi mogli da pomognu u spreèavanju buduæih napada. Stivens je rekao da je Britanija u najvišem stepenu pripravnosti zbog moguæih teroristièkih napada - samo stepen niže od napada u toku. Ne iznoseæi pojedinosti, Stivens je izjavio za britanski radio da njegove snage saradjuju sa britanskim obaveštajnim službama u spreèavanju takvih napada, otkada su teroristi napali Sjedinjene Države 11. septembra 2001.:

”Moram da naglasim da naporno radimo poslednje dve godine, naroèito u proteklih 18 meseci, sa obaveštajnom i kontraobaveštajnom službom. Ogroman posao je obavljen i mislim da to treba da bude uvaženo,“ rekao je Stivens.

Juèerašnjim akcijama u Istanbulu napadnuti su britanski konzulat i zgrada bankarskog konglomerata HSBC, èije sedište je u Londonu. Britanski funkcioneri veruju da su napade sproveli muslimanski teroristi u tesnoj vezi sa Al-Kaidom. Britanske kompanije sada preispituju svoje bezbednosne mere u Turskoj i drugde, kako bi na najmanju meru svele moguæe poslovne gubitke. HSBC je ponovo otvorila sve svoje filijale u Turskoj, posle jednodnevnog zatvaranja zbog bombaškog napada.

Britanska aviokompanija Britiš ervejz saopštila je da æe nastaviti da dva puta dnevno leti izmedju Londona i Istanbula, uprkos upozorenju britanskog Ministarstva inostranih poslova upuæenog gradjanima, da se uzdrže od svakog drugog osim najneophodnijeg putovanja u veæe turske gradove. Amerièki Državni sekretarijat izdao je slièno upozorenje.

Britanske hotelijerske firme Hilton i Interkontinental, koje drže 13 hotela u Turskoj, kažu da je u toku revizija njihovih bezbednosnih procedura, ali da ne oèekuju pad poslovne aktivnosti.

XS
SM
MD
LG