Linkovi

Protesti u Britaniji povodom posete predsednika Buša - 2003-11-20


Anti-ratni demonstranti u Londonu su organizovali veliki protest protiv predsednika Buša koji se nalazi u državnoj poseti Britaniji. Policija je saopštila da je oko 70 hiljada demonstranata ispunilo ulice dok organizatori protesta kažu da ih je bilo èak 200 hiljada. Iz glavnog grada Britanije javio se dopisnik Glasa Amerike Majkl Dradž:

Bile su to glasne, ali mirne demonstracije u centru Londona. Medju demonstrantima su bili nereformisani komunisti, studenti, disidentski èlanovi parlamenta i veterani medju amerièkim anti-ratnim demonstrantima. Kao što objašnjava organizator Endru Burgin, njih ujedinjuje protivljenje inostranoj politici Džordža Buša i gnev prema britanskom premijeru Toniju Bleru zbog podrške Bušu:

“Ovo je samo još jedan naèin da izrazimo ono što verujemo da oseæa veæina u ovoj zemlji - odnosno protivljenje onome što se desilo u Iraku, protivljenje daljoj okupaciji Iraka. Tu su i drugi koji imaju i druge probleme sa politikom Džordža Buša i Tonija Blera.“

Na vrhuncu demonstracija, demonstranti su srušili šest metara visoku papirnu statuu predsednika Buša koju su podigli na londonskom, istorijskom trgu Trafalgar.

Organizatori protesta kažu da je to bilo simbolièno kopiranje naèina na koji je amerièka vojska srušila statuu Sadama Huseina u Bagdadu u aprilu. Pošto je Bušova papirna statua pala na zemlju, demonstranti su skakali po njoj dok je nisu uništili. Ranije ove nedelje, rezultati ankete britanskog dnevnika Gardian ukazali na jaku podršku Americi, jer su dve treæine ispitanika izjavile da britanske i amerièke trupe ne bi trebalo sada da se povuku iz Iraka, veæ da ostanu tamo dok situacija ne bude ”stabilnija“. Na konferenciji za štampu nekoliko sati pre demonstracija, predsedniku Bušu je postavljeno pitanje kako se oseæa povodom demonstracija. On je rekao da je sloboda divna:

”Fantastièna je stvar da dodjete u zemlju u kojoj su ljudi slobodni da izraze svoja gledišta.“

Predsednik Buš i premijer Bler su ponovili svoju rešenost da zadrže svoje trupe u Iraku dok se stabilnost ponovo ne uspostavi u zemlji na putu ka demokratiji. I dok su protesti trajali, predsednik Buš se odmarao u Bakingemskoj palati, pred sinoænji banket u èast kraljice Elizabete u rezidenciji amerièkog ambasadora u Londonu.

XS
SM
MD
LG