Linkovi

Nove eksplozije u Istanbulu - 2003-11-20


Nova serija eksplozija uzdrmala je Istanbul rano jutros. Prema prvim izveštajima, poginulo je najmanje 25, a povredjeno oko 400 ljudi. Meðu nestalima je i britanski konzul. Izveštava dopisnik Glasa Amerike, Džejms Marton.

Jedna od eksplozija dogodila se ispred HSBC banke, koja je u britanskom vlasništvu, u jednoj od bogatijih èetvrti Istanbula, a druga u blizini britanskog konzulata. U televizijskim izveštajima reèeno je da su ispred HSBC banke bili razbacani delovi ljudskih tela. Druga bomba raznela je zid kojim je ogradjena bašta britanskog konzulata, u centralnoj èetvrti Bejoglu.

U televizijskim snimcima videle su se scene razaranja, sa ulicama oko konzulata pokrivenim razbijenim staklom i otpacima. Na okolnim zgradama videli su se porazbijani prozori. Najnovijim eksplozijama prethodili su samoubilaèki napadi na dve sinagoge u Istanbulu, prošle subote, u kojima je poginulo najmanje dvadeset troje ljudi. Odgovornost za te napade preuzela je jedna æelija Al-Kaide, upozoravajuæi da planira nove napade protiv Sjedinjenih Država.

Britanski ministar inostranih poslova Džek Strou medju prvima je osudio današnje eksplozije, nazvavši ih ”užasnim teroristièkim delima“ i dodajuæi da sve nose obeležja Al-Kaide. Prema izveštajima, turski ministar pravde Džemil Èièek izjavio je da su te napade sproveli bombaši samoubice automobilima napunjenim eksplozivom.

Turski ministar inostranih poslova Abdula Gul bio je medju prvim turskim funkcionerima koji su resagovali na današnje eksplozije. On je osudio te napade i rekao da Turska neæe popustiti pred terorom.

XS
SM
MD
LG