Linkovi

Stroge mere bezbednosti u Londonu - 2003-11-18


Policija u Londonu sprovodi obimnu operaciju istovremenog obezbedjivanja predsednika Buša, kontrole demonstracija i onemoguæavanja teroristièkog napada. Zamenik šefa londonske policije Endi Troter, izjavio je da æe na ulice Londona svakoga dana tokom Bušove posete biti izvedeno više hiljada vanredno angažovanih policajaca:

”Zabrinuti smo zbog opšte teroristièke opasnosti za Britaniju, u ovom trenutku, naroèito za glavni grad, iako ne postoji pretnja specifièno usmerena ka predsedniku Bušu. Veoma smo zabrinuti za nivo bezbednosti i to je oèigledno jedan od razloga što æemo narednih dana imati toliko mnogo policajaca na dužnosti.“

Gradonaèelnik Londona Ken Livingston rekao je da je policija suoèena sa ”skoro nemoguæim zadatkom.“ Hiljade demonstranata nameravaju da protestuju zbog Bušove posete, a gradonaèelnik im je uputio apel da to èine bez izazivanja nereda:

”Nema mesta bilo kakvom nasilju u Londonu ove nedelje. Protesti moraju biti mirni i okviru zakona. Policija æe osigurati da u vidokrugu i dosluhu svakog Bušovog pojavljivanja postoji mesto odredjeno za zakonom dozvoljene proteste, ali æe isto tako biti rešena da ne dozvoli nasilje, pa ja pozivam demonstrante da ne odustaju od visokih moralnih standarda.“

Levièarski gradonaèelnik Ken Livingston kritièki je raspoložen prema predsedniku Bušu i uèestvovao je u antiratnim okupljanjima uoèi invazije na Irak. Medjutim, on kaže da æe ove nedelje ostati u svojoj kancelariji kako bi pratio situaciju ako dodje do bilo kakve nevolje.

XS
SM
MD
LG