Linkovi

Demokratija za Avganistan i Irak - 2003-11-18


Pedeset miliona ljudi, koji su donedavno živeli u Avganistanu i Iraku pod diktaturom, sada - uz pomoæ Sjedinjenih Država – rade na uspostavljanju demokratskih vlada. “Posao koji obavljamo nije jednostavan”, rekao je predsednik Buš, “ali ima suštinsku važnost.”

“Neuspeh demokratije u Avganistanu i Iraku bi sve pristalice slobode u te dve zemlje osudio na zatvor ili smrt i milionima ljudi na Bliskom istoku ugasio nadu u demokratiju. Neuspeh demokratije u te dve zemlje bi obezbedio nove baze za teroristièku mrežu i osokolio teroriste i njihove saveznike u celom svetu. Neuspeh demokratije u tim zemljama bi uverio teroriste da Amerika uzmièe pred napadom i sigurno bi došlo do novih napada na Ameriku”, rekao je amerièki predsednik, istakavši da su Sjedinjene Države sigurne da æe demokratija u Avganistanu i Iraku doživeti uspeh.

“Demokratska revolucija koja se širi na ceo svet, konaèno æe se ukoreniti i na Bliskom istoku. Zaostajanje i izolacija i gnev tog regiona æe ustuknuti pred napretkom i moguænostima. Amerika i svet æe biti zaštiæeniji od katastroflnog nasilja, jer oni koji su slobodni ne pribegavaju teroru'.

Koalicija pod voðstvom Sjedinjenih Država pomaže da se u Avganistanu uspostavi slobodna i stabilna vlada i nastavlja da obavlja težak zadatak traganja za ostacima Talibana i Al kaide i njihovog uništavanja. U Iraku, kako je rekao predsednik Buš, oni koji su ostali odani Sadamu Huseinu i teroristi pristigli iz inostranstva, pokušavaju da nam “iskušaju volju”.

“Njihovo nasilje je usredsreðeno na relativno mali deo zemlje. Pa ipak, teroristi su opasni. U ime iraèke buduænosti, u ime buduænosti Amerike, te ubice moraju da se pobede”.

“Dve godine otkako je poèeo rat protiv terora, volja i rešenost Amerike su na probi u Avganistanu i Iraku… Ali biæemo èvrsti”, istakao je amerièki predsednik. “Završiæemo misiju koju smo otpoèeli.”

XS
SM
MD
LG