Linkovi

EU kritikuje Izrael zbog bojkota evropskog predstavnika na Bliskom istoku - 2003-11-17


Izraelski ministar inostranih poslova, Silvan Šalom, koji je u Briselu na razgovorima sa kolegama iz država Evropske unije, izjavio je da petnaestoèlana Unija mora da zauzme uravnoteženiji stav prema izraelsko-palestinskom sukobu, ukoliko želi da dobije veæu ulogu u uspostavljanju mira na Bliskom istoku. Dopisnik Glasa Amerike, Rodžer Vilkison, izveštava da Evropska unija sa svoje strane traži od Izraela da prestane da ignoriše njenog izaslanika u regionu i druge zvanièniike koji se sastaju sa palestinskim liderom, Jaserom Arafatom.

Izrael odavno tvrdi da je Evropska unija previše naklonjena Palestincima i da bi trebalo da igra samo ogranièenu ulogu u blisko-istoènom mirovnom procesu. Takve strepnje su nedavno poveæane, kada su ispitivanja javnog mnjenja pod pokroviteljstvom Evropske unije pokazala da 59 odsto stanovnika Unije smatra Jevrejsku državu - najveæom opasnošæu za svetski mir.

Mada su evropski funkcioneri umanjili znaèaj tih rezultata, s obrazloženjem da su netaèni, Šalom ih smatra nagoveštajem porasta antijevrejskog raspoloženja u Evropi.

Veæina evropskih lidera javno demantuje da antijevrejsko raspoloženje raste, ali je francuski predsednik, Žak Širak, danas (ponedeljak) sazvao hitan sastanak Vlade - da bi se razmotrili problemi posle podmetanja požara u jevrejsku školu u jednom predgraðu Pariza. Francuske vlasti povezuju niz napada na jevrejske objekte tokom proteklih godina, sa televizijskim izveštajima o izraelskom obraèunavanju sa Palestincima, koji stvaraju veliki gnev u arapskoj mladeži u Francuskoj.

I dok Šalom traži uravnoteženiji stav Evropske unije prema izraelsko-palestinskom sukobu, Unija se priprema da izda saopštenje u kojem se kritikuje izraelska politika bojkotovanja evropskog izaslanika na Bliskom istoku, Marka Ota, otkako se u septembru sastao sa Arafatom.

U saopštenju, koje sutra (utorak) treba da bude izdato, verovatno æe se takoðe kritikovati Izrael zbog izgradnje bezbednosne ograde, koja deli Izrael od palestinskih teritorija na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Arijel Šaron je doputovao u Rim, da bi pridobio italijansku pomoæ u spreèavanju Evropske unije da izda saopštenje u kojem bi se kritikovala izraelska politika prema Palestincima. Italijanski premijer, Silvio Berluskoni, koji èvrsto podržava Izrael, ne slaže se sa veæinom kolega u pogledu politike Evropske unije prema Jevrejskoj državi.

Pošto Italija trenutno predsedava Evropskom unijom i odreðuje dnevni red sastanaka, možda æe biti u stanju da spreèi, ili bar ublaži svako kritikovanje Izraela. Ministri inostranih poslova Evropske unije takoðe treba da razmotre iranski nuklearni program, bezbednost u Iraku i pripreme se za sutrašnji (utorak) sastanak sa amerièkim državnim sekretarom, Kolinom Pauelom.

Ministri su pozdravili planove za ubrzavanje prenosa vlasti u Iraku sa koalicije koju predvode Sjedinjene Države, na Iraèane i naglasili su kljuènu ulogu Ujedinjenih nacija u obnovi Iraka. Što se tièe Irana, visoki predstavnik Evropske unije za inostranu politiku i bezbednost, Havijer Solana, rekao je da je Iran do sada bio pošten u pogledu nuklearne saradnje sa meðunarodnom zajednicom, ali da bi sada trebalo da sprovede sporazum koji je prošlog meseca postigao sa trojicom ministara inostranih poslova Evropske unije - da æe prekinuti obogaæivanje uranijuma i dozvoliti nenajavljene inspekcije nuklearnih objekata.

Pre sastanka sa šefom iranske službe bezbednosti, Hasanom Rohanijem, Solana je izrazio nadu da Meðunarodna agencija za atomsku energiju neæe prijaviti Iran Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji bi mogao da mu uvede sankcije.

XS
SM
MD
LG