Linkovi

Švarceneger i zvanièno 38. guverner Kalifornije - 2003-11-17


Obeæavši «bolje dane za Kaliforniju», Arnold Švarceneger je zvanièno postao 38. guverner te amerièke savezne države. Kao kandidat republikanaca, Švarceneger je pobijeniop na izborima 7. oktobra, kada je istovremeno opozvan guverner iz redova demokrastke stranke, Grej Dejvis. Novinar Glasa Amerike Majk O’Saliven iz Los Anðelesa izvještava o promjenama koje je novi guverner najavio na skromnoj inauguralnoj ceremoniji u Sakramentu.

Švarcenegerova supruga, Marija Šrajver, držala je Bibliju dok je Arnold polagao zakletvu. Obeæao je da æe ujediniti podijeljenu zemlju.

«Zaklinjem se da æu èasno služiti hiljade vas koji ste došli danas ovdje – i svima u ovoj zemlji, Demokratama, Republikancima i nestranaèkim ljudima, bez obzira na pripadnost, rekao je Švarceneger.

Sedamstotina i pedest zvanica i 600 novinara napunili su prostor u kojom je održana inauguracija, ali je gala bal koji obièno uslijedi nakon polaganja zakletve ovoga puta – zbog velike ekonomske krize u Kaliforniji -izostao.

Švarceneger je najavio da æe za utorak zakazati vanrednu sjednicu zakonodavnog tijela, na kojoj æe se razmatrati naèini za smanjenje planiranog budžetskog deficita, od više milijardi dolara. U prvom obraæanju, novi guverner je najavio i da æe poništiti odluku o trostrukom poveæanju poreza na automobile, koju je donio njegov prethodnik. Rekao je da bi to trebalo da pomogne uspostavi budžetske ravnoteže.

XS
SM
MD
LG