Linkovi

Stejt dipertment: Važni su parlamentrani izbori - 2003-11-17


Portparol Stejt Dipartmenta Rièard Bauèer ocijenio je danas na redovnoj konferenciji za novinare, da je slab odziv biraèa na predsjednièkim izborima u Srbiji posljedica bojkota dvije – kako je rekao – veæe demokratske i proreformski orijentisane grupe i da je slab odziv biraèa uticao i na to što je Srpska radikalna stranka – èiji su biraèi disciplinovani - osvojila veliki procenat glasova.Biæe još jedan, vjerovatno bolji test za politièke stranke u Srbiji, kada 28. decembra biraèi budu glasali za poslanike u parlamentu, rekao je Bauèer istièuæi da æe buduæi parlament odluèiti o izbornom cenzusu za naredne predsjednièke izbore. Sadašnji cenzus potièe iz Miloševiæevog vremena i predstavlja otrovnu pilulu za demokratiju u zemlji, kazao je Bauèer.

Portparol Državnog sekretarijata je rekao i da demokratija u Srbiji, bez obzira na propale izbore i dalje funkcioniše i dodao da æe – što se tièe Vašingtona - Srbija sama riješavati taj problem.

Povodom neuspelih predsednièkih izbora u Srbiji zamolili smo za komentar Brusa Džeksona iz Projekta za demokratije u tranziciji, Danijela Servera direktora Balkanske inicijative u Institutu za mir i Džemsa O-Brajena iz konsultantske firme za geostrateška pitanja The Albright Group. Poènimo redom. Evo, kako je Brus Džekson ocenio juèerašnje promašene izbore:

“Neuspeli izbori i neuspeh u rešavanju pitanja predsednièkog mandata oslabili su verodostojnost i status Srbije i Crne Gore u evro-atlantskoj politici. To je disfunkcionalan ishod. I, mada ne smatram da su ti izbori od bitne važnosti za buduænost Srbije, oni svakako ne doprinose jaèanju kredibiliteta Srbije i Crne Gore i njenom imidžu - kao zemlje koja se u punoj meri moèe da se kvalifikuje kao deo Evrope. To je za žaljenje i nadam se da æe na izborima u decembru stvari da se promene i da æe 2004. moæi da bude godina uspeha Srbije i Crne Gore.

Po reèima Danijela Servera, direktora Balkanske inicijative u Institutu za mir, još jedan izborni neuspeh nije nikakvo iznenaðenje:

”Bojkot izbora od strane dve glavne politièke grupacije ne može da se pripiše nespremnosti ljudi da izaðu na izbore. Tim bojkotom se želela uputiti politièka poruka. Bojkot ne menja mnogo stvari, ali s obzirom na dva prethodna izborna neuspeha i u nedostatku popularnog predsednièkog kandidata, ne iznendajuje ðto su propali i ovi izbori. Takoðe je jasno da æe, kada proreformski biraèi ne izaðu na izbore, veæina glasaèa biti pristalice radikala. Smatram da veæina graðana Srbije ne podržava njihovu politiku. Medjutim, ukoliko radikali budu uspešni na parlamentarnim izborima, Srbija bi mogla da pretrpi teške posledice u svojim odnosima sa Evropom i Sjedinjenim Državama”.

Neuspeli ishod predsednièkih izbora neæe uticati na integraciju Srbije i Crne Gore u evro-atlantske institucije, kaže Džems O-Brajen èlan konsultantske firme za geostrateška pitanja, Olbrajt Grup i bivši specijalni predsednièki izaslanik za Balkan. O Brajen, meðutim, ukazuje da æe pažnja meðunarodne zajednice biti usredsreðena na predstojeæe parlamentarne izbore, koji bi itekako mogli da budu od kljuène važnosti za buduænost Srbije i Crne Gore:

“Meðunarodna zajednica æe želeti da se uveri u rešenost graðana Srbije i Crne Gore da postanu deo Evrope. Poznato je da su parlamentarni izbori mnogo važniji od predsednièkih i da je bitno da vlada koja bude formirana posle tih izbora bude nedvosmisleno opredeljena za reformski kurs, prosperitet zemlje i pridruživanje Srbije i Crne Gore Evropi. To su kljuène odrednice. Veoma je važan naèin reagovanja graðana i samog politièkog sistema nakon ovih, treæih po redu neuspelih izbora. Ishod decembarskih izbora æe biti veoma važan, a najodgovornija za buduænost zemlje biæe vlast koja bude formirana na osnovu rezultata parlamentarnih izbora..

XS
SM
MD
LG