Linkovi

Hauard Din - najozbiljniji demokratski predsjednièki kandidat - 2003-11-17


Šanse bivšeg guvernera Vermonta, Hauarda Dina, znaèajno su se poveæale, nakon što je dobio podršku dva uticajna sindikata koji reprezentuju vladine službenike i zaposlene u sektoru usluga. Ta dva sindikata predstavljaju tri miliona zaposlenih u Sjedinjenim državama i njihova pomoæ može da utièe na prvo odmjeravanje snaga predsjednièkih kandidata u Ajovi i Nju Hempširu. Istraživanja javnog mnjenja ukazuju da je Din napopularniji u Nju Hempširu, i da je blizu da povede trku u Ajovi.

"Imamo snage da povratimo kontrolu nad Bijelom kuæom 2004. godine i to je upravo ono što æemo uraditi. Hvala vam mnogo", poruèio je Din pristalicama okupljenim u dva velika sindikata, èija je podrška njemu, istovrenmeno umanjila šanse njegovih najveæih rivala - kongresmena iz Mizurija Rièarda Gepharta i senatora iz Masaèusetsa Džona Kerija.

Kongresmen Gephard raèuna na podršku radnika na prvom glasanju za predsjednièkog kandidata Demokrata, koje je zakazano za 19. januar 2004. u Ajovi. Senator Keri takoðe traži pomoæ sindikata kako bi osnažio naizgled loše organizovanu kampanju. Protekle sedmice, senator Keri je otpustio menadžera izborne kampanje, a dvojica visokorangiranih saradnika su – u znak protesta – dali otkaz.

U trci za nominaciju Demokratske stranke je ukupno devet predsjednièkih kandidata koji bi trebalo da se suprotstave predsjedniku Bušu iduæe godine. Ipak, nisu baš svi zadovoljni trenutnim potencijalom demokratskih kandidata.

Bob Kunst, aktivista Demokratske stranke sa Floride, pokrenuo je kampanju sa ciljem da ubijedi senatorku iz Njujorka, Hilari Klinton, da uðe u trku za predsjednika 2004. godine. Senatorka Klinton je više puta ponovila da se neæe takmièiti, a veliki broj demokrata vjeruje da ona stvara poziciju kako bi se kandidovala za predsjednika 2008. godine.

Meðutim, Bob Kunst smatra da jedino Hilari Klinton može spasiti Demokratsku stranku od poraza u nadmetanju sa predsjednikom Bušom:

"Nismo zainteresovani za Dina. On je licemjer i ako su ljevièari ubijeðeni da je on taj kandidat – ja bi ih samo podsjetio da smo 1972. protiv Niksona kandidovali Džordža MekGaverna – i da smo izgoreli u želji da pobijedimo".

Prema sadašnjim ispitivanjima javnosti i novcu koji je prikupio za kampanju, Hauard Din, ima najviše izgleda da pobijedi na predstojeæim izborima za kandidata demokrata. Meðutim, politièki analitièar Ron Fošej, u izjavi za TV Glas Amerike, upozorava da je još rano za prognoze.

"Trka je u toku i svašta se još može dogoditi. Naravno, normalno je da se ljudi okupe oko kandidata koji je, ili djeluje kao, najpopularniji",kaže Ron Fošej.

Što se tièe predsjednika Buša, posljednja istraživanja šalju razlièite signale u vezi sa njegovim šansama za reizbor. Istraživanje dnevnika Vol Strit Džornal, i televizijske mreže N-B-C ukazuje da sve više Amerikanaca podržava Bušovo voðenje nacionalne ekonomije, ali da je istovremeno sve više zabrinutih u vezi sa predsjednikovom politikom prema situaciji u Iraku.

XS
SM
MD
LG