Linkovi

Teror u Rijadu - 2003-11-13


Samoubilaèki bombaši su uništili 8. ovog meseca jedan stambeni kompleks u Rijadu. Poginulo je sedamnaestoro muškaraca, žena i dece, a ranjeno preko stotinu dvadeset. Medju njima su bili Libanci, Egipæani i Saudijci. Teroristièka mreža al-Kaida je, kako je izvvešteno, preuzela odgovornost za taj bombaški napad izvršen za vreme Ramazana, svetog meseca Muslimana. Veæina žrtava su Muslimani. Medju predmetima koje je sauidjska policija zaplenila od terorista Al-Kaide tokom prošlih nekoliko meseci bile su kopije Korana sa umetnutim bombama. Iako tvrde da su pobožni Muslimani, ti teroristi su pokazali da su neprijatelji Muslimana i ljudi svake vere. Predstavnik Stejt departmenta u Vašingtonu Rièard Bauèer je ukazao da takodje postoje neprijatelji svakog režima.

“ Oni napadaju samu civilizaciju. Ako ste èuli ijednu od tih poruka al-Kaide, poruka Osame bin Ladena, oni žele da napadnu bezmalo sve ljude ...oni se dovode u vezu sa napadima kako u demokratrijama tako i nedemokratijama. “

Veruje se da al-Kaida stoji iza bombaškog napada 12. maja ove godine u Rijadu u kome je ubiejno preko dvadeset ljudi, ukljuèujuæi devet Amerikanaca. Od tada, saudijska policija je uhapsila ili ubila stotine terorista, zaplenila velike kolièine oružja i eksploziva i razbila mnoge teroristièke æelije. Saudijska vlada je predoèila da æe biti beskompromisna prema teroristima. Vladin predstavnik Adel al-Džubeir je naglasio da æe terorizam biti poražen.

“Al-Kaida pokušava da uništi saudijsku državu; pokušava da preuzme tu zemlju. Vodimo bitku protiv terorista i nameravamo da pobedimo.“

Teroristi al-Kaide su još jednom jasno dali do znanja da nema oružja koje neæe upotrebiti, osobe koju neæe ubiti, zemlje koju neæe napasti i zakona - ljudskog ili božijeg - koji neæe pogaziti da bi služili svojim izopaèenim ciljevima. Svet se mora ujediniti u borbi protiv njih.

XS
SM
MD
LG