Linkovi

Palestinci odobrili novu vladu - 2003-11-12


Palestinski parlament potvrdio je sastav nove vlade premijera Ahmeda Kureije, na kraju meseca punog politièke nestabilnosti i rastuæe nade za mir. Ros Dan se javlja iz Jerusalima.

Palestinski zakonodavni savet glasao je sa 46 prema trinaest glasova u korist novog kabineta. Pet poslanika se uzdržalo tokom glasanja na sednici održanoj juèe u Ramali, na Zapadnoj obali. Ovim glasanjem je završen mesec politicke neizvesnosti oko formiranja nove Palestinske vlade i po svemu sudeæi podstaknute su nade u ponovno zapoèinjanje mirovnih pregovora sa Izraelom.

Parlament je podržao kabinet Ahmeda Kureije nakon što su on i palestinski predsednik Jaser Arafat održali emotivne govore poyivajuæi na okonèanje nasilja. Arafat je izjavio da Izrael ima pravo da živi beybedno kraj buduæe palestinske države. Kureija je pozvao na hitan i sveobuhvatni prekid vatre i povratak mirovnim pregovorima koji bi bili bazirani na viziji Predsednika Džordža Buša o osnivanju dve države, koje bi dovelo do okoncanja izraelsko- palestinskog sukoba.

XS
SM
MD
LG