Linkovi

Kontrola hrane u SAD - 2003-11-12


Grupa žena u metodistièkoj crkvi u u Beltonu, u državi Misuri, raspakuje kutije sa hranom koje su stigle iz Sinsinatija, Èikaga i Detroita. Zatim ukljuèuju niz ringli i rerni poredjanih duž jednog zida i crkvena kuhinja odjednom postaje vrlo zaposleno mesto. Nekoliko puta godišnje grupa od dvadesetak žena priprema hranu kojom bi moglo da se nahrani nekoliko stotina ljudi. Medjutim, nije u pitanju nikakva proslava ili gozba jer ovu hranu niko neæe jesti. Sve što bude pripremljeno biæe poslato u jednu laboratoriju Federalne uprave za kontrolu hrane i lekova - skraæeno FDA - u predgradju Kanzas sitija:

Meso, riba, povræe, voæe... sve se to u snažnim mašinama za seckanje pretvara u potpuno neprivlaènu kašu. Nauènici u pomenutoj laboratoriji, i drugim širom Sjedinjenih Država, ispitivaæe uzorke utvrdjujuæi njihovu hranljivost i tragajuæi za oko 300 razlièitih zagadjivaèa. Svakih nekoliko meseci FDA metodom sluèajnog izbora odabire nekoliko gradova u Americi, šalje u njih svoje ekipe koje utroše po 3 hiljade dolara kupujuæi sve moguæe vrste hrane u lokalnim prodavnicama. Koordinator te akcije, Kevin Klajn, kaže da se na taj naèin prikupljaju uzorci svega što Amerikanci kupuju u samouslugama:

”Jednostavno kupuju hranu sa polica, onako kako bi to radili za svoje ukuæane. A to može da bude od najskuplje ili od najjeftinije vrste,“ kaže Klajn.

Nauènici u državnim ustanovama prouèavaju ono što Amerikanci jedu još od šezdesetih godina. Direktor Uprave za kontrolu hrane i lekova, Bil Sedgvik, kaže da je to u interesu zaštite stanovništva:

”Hrana je hrana,“ kaže on. ”Ali pitanje je da li ona sadrži pesticide ili teške metale, koje ne bi smela? A na osnovu nalaza zakljuèujem da je naša hrana prilièno dobra.“

Medjutim, nauènici FDA povremeno ipak nailaze na razloge za zabrinutost. Pre nekoliko godina, ustanovljeno je da su neke kukuruzne pahuljice, takozvane ”korn fleks,“ sadržavale tragove veoma otrovne hemikalije zvane polihlorovani bifenil. Istragom je ustanovljeno da je ta hemikalija korišæena u proizvodnji kartona za kutije. Od tada proizvodjaèi korn fleksa obavezni su da ih pakuju u plastiène kese unutar kartonske kutije. Standardi koji se primenjuju u laboratorijama FDA znatno su oštriji od standarda Svetske zdravstvene organizacije. Zbog toga neke druge zemlje šalju uzorke svoje hrane u laboratorije pomenute agencije.

XS
SM
MD
LG