Linkovi

Britanska reakcija povodom pogibije 14 Italijana - 2003-11-12


Britanski premijer Toni Bler je govorio o tom incidentu na poèetku njegove nedeljne seanse ”Pitanja i odgovora“ u parlamentu:

”Siguran sam da bi èitav Parlament želeo da mi se pridruži u izražavanju dubokog sauèešæa italijanskoj vladi i narodu, kao i porodicama onih koji su tragièno poginuli u najnovijem teroristièkom napadu u južnom Iraku.“

Gospodin Bler je takodje osudio juèerašnji bombaški napad u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, u kojem je poginulo petoro dece i 12 odraslih, uglavnom Arapa. On je rekao da ova dva napada pokazuju, po njegovim reèima ”koliko je realna i prisutna teroristièka pretnja“.

Lider opozicionih Liberalnih demokrata, Èarls Kenedi, izneo je niz zabrinutosti koje je imao povodom situacije u Iraku.

”Administracija te zemlje je oèigledno u krizi. Napadi na saveznièke trupe su dramatièno eksalirali. Crveni krst je bio primoran da smanji svoju prisutnost. I sada amerièki administrator je pozvan u Vašington na hitne razgovore. Mi smo vodeæi partner Amerikancima u ovoj situaciji -- kakav uvid britanska vlada ima u ove razgovore?“

Toni Bler je okrivio za nasilje teroriste i lojaliste zbaèenog iraèkog predsednika Sadama Huseina, istakavši da gospodin Kenedi greši ukoliko se zalaže za brzo napuštanje Iraka.

”Implikacija je da zbog toga što je situacija u Iraku teška, mi treba da ga napustimo i povuèemo se sa sadašnjih pozicija. Moram da kažem da smatram da je to najgora stvar koju bismo mogli uèiniti. Mi moramo istrajati u ovome i završiti misiju.“

Nezavisno od toga, britanski sekretar za inostrane poslove Džek Stro je rekao da bi Iraèani mogli da ponovo steknu politièku kontrolu nad svojom zemljom brže no što je planirano. Gospodin Stro je izjavio za britanski radio da se Avganistan smatra modelom za prebacivanje politièke vlasti sa okupacione na lokalnu upravu. Sjedinjene Države su saopštile da žele ustav i izabranu vladu u Iraku pre no što predaju punu vlast. Medjutim, neki koalicioni funkcioneri su izrazili razoèarenje radom iraèkog vladajuæeg saveta kojeg su imenovali Amerikanci, pred krajnji rok za predaju UN-u plana za nacrt ustava i održavanje izbora. Taj rok pada 15. decembra. U Avganistanu, plemenski lideri su izabrali prošle godine predsednika prelazne vlade. Nacrt novog ustava je upravo sastavljen, dok su nacionalni izbori zakazani za sledeæi juni.

Džek Stro je govorio neposredno pre no što je iz Londona otputovao za Vašington radi razgovora o Iraku i pomoæi da se pripremi državna poseta predsednika Buša Britaniji, planirana za iduæu nedelju.

XS
SM
MD
LG