Linkovi

Buš odao poštu amerièkim veteranima - 2003-11-11


Dok je više od milion Amerikanaca u aktivnoj vojnoj službi rasporedjeno širom sveta, predsednik Buš je rekao da je zemlja duboko svesna najnovijih žrtava u ratu protiv terorizma u kome, kako je rekao, amerièki vojnici ginu da bi obezbedili slobodu Avganistanu i Iraku:

”Taj gubitak je užasan, naroèito za porodice koje oni ostavljaju za sobom. Ali želim da te porodice, u njihovoj patnji i usamljenosti, budu svesne toga da su njihovi dragi služili dobrom i pravednom cilju.“

Predsednik je rekao da su ti vojnici poginuli u dalekom zemljama boreæi se protiv terora, unapredjujuæi slobodu i štiteæi Ameriku. Iako nisu doživeli da budu nazvani veteranima, Buš je rekao da zemlja nikada neæe zaboraviti njihove žrtve. Amerièki predsednik obeležio je praznik tradicionalnim polaganjem venca i minutom æutanja na Nacionalnom groblju u Arlingtonu. Tokom ceremonije on je rekao veteranima da Amerika uvek preko svoje volje ulazi u rat i da to èini samo zbog nekog višeg cilja:

”Oni koji služe i bore se danas, dodaju sopstvena velika dostignuæa amerièkoj istoriji. Amerika im je zahvalna na njihovoj hrabrosti, njihovom dostojanstvu i njihovoj žrtvi.“

Tokom prošlogodišnjeg Dana veterana Buš je zapretio da æe upotrebiti punu amerièku vojnu silu protiv iraèkog lidera Sadama Huseina, ukoliko on ne pristane da se odrekne oružja za masovna uništavanja. Više od šest meseci pošto je Buš proglasio završetak krupnih borbenih operacija ni jedno takvo oružje nije pronadjeno. U skoro svakodnevnim napadima u Iraku poginulo je skoro 400 amerièkih vojnika, od toga više od polovine tokom poslednjih šest meseci.

Uoèi posete groblju u Arlingtonu, predsednik Buš je potpisao zakon o poreskim olakšicama za porodice palih patriota, kojim se neoporezovani deo pomoæi poveæava sa šest na dvanaest hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG