Linkovi

Razmena zatvorenika izmedju Izraela i Libana - 2003-11-10


Planirana razmena zatvorenika izmedju Izraela i Libana nailazi na nevolje pošto su se pojavile nove pretnje sa obe strane. Dopisnik Glasa Amerike Ros Dan izveštava iz Jerusalima:

Izraelski funkcioneri æe se, prema oèekivanjima, uskoro sastati sa nemaèkim posrednicima u pokušaju da spreèe kolaps predložene razmene zatvorenika. Pregovori su dostigli osetljivu fazu, jer militantna islamska grupa Hezbola u Libanu i neki Izraelci upozoravaju da æe pokušati da spreèe postizanje tog sporazuma. Porodica nestalog izraelskog navigatora Kapetana Rona Arada, èiji avion je oboren iznad Libana 1986. godine, saopštava da Hezbola mora da se složi da obezbedi informacije o njegovom prebivalištu. Njihov advokat, Eilad Šraga, navodi da je takodje pogrešno pustiti na slobodu libanskog zatvorenika Mustafu Diranija, koji je lièno držao kapetana Arada u pritvoru i podvrgavao ga godinu dana torturi pre no što ga je, navodno prodao Iranu.

”Mi ne odustajemo. Postoji moguænost da æemo podneti peticiju Visokom sudu pravde i pokušati da spreèimo Diranijev odlazak iz Izraela.“

Porodica Arad nije jedina grupa koja protestuje. Lider Hezbole, Šeik Hasan Nasrala kaže da bi se predložena razmena zatvorenika odigrala samo ukoliko se Izrael složi da ukljuèi libanskog teroristu Samira Kantara. Izrael drži Kantara u pritvoru pod optužbom za ubistvo tri èlana jedne izraelske porodice i jednog izraelskog policajca 1979.godine. Izrael se složio da oslobodi stotine zatvorenika, veæinom Palestinaca i nekih Libanaca, ali insistira da Kantar neæe biti medju njima. Ahron Perlman, predstavnik izraelskog premijera, Ariela Šarona, kaže da æe zatvorenici koji su ubili Izraelce ostati u zatvoru.

Otprilike 400 palestinskih zatvorenika i pritvorenika æe biti pušteno na slobodu da bi otišli u Judeu, Samariju (na Zapadnoj obali) i Gazu. Ti zatvorenici i pritvorenici æe biti izabrani prema kriterijumima da oni koji su okrvavili ruke neæe biti pušteni na slobodu. Nekoliko desetina zatvorenika koji nisu ubice iz Libana, Sirije, Maroka, Sudana i Libije biche pušteni na slobodu kako bi otišli u svoje matiène zemlje, sem nekoliko libanskih zatvorenika koji su bili umešani u incidente u južnom Libanu u kojima je jedan izraelski vojnik ubijen.

Zahtev Hezbole da bude pušten na slobodu Samir Kantar usledio je nakon juèerašnje odluke izraelskog kabineta da odobri razmenu zatvorenika kako bi se obezbedio povratak izraelskog biznismena Elhanana Tannenbauma, kojeg je Hezbola otela pre tri godine. Jedan od ministara kabineta koji je glasao protiv ovog sporazuma je Efi Eitam, koji iznosi argument da æe pristanak Izraela verovatno ohrabriti dalji terorizam.

”Nema sumnje da je ovo signal slabosti koji me veoma brine jer æe ga iskoristiti neka druga teroristièka organizacija kako bi ucenila Izrael da umanji svoju sposobnost da se odupre terorizmu.“

I dok su drugi ministri izrazili slièna gledišta, premijer Šaron insistira da kabinet nije imao izbora do da odobri taj sporazum. Šaron je istakao da bi odbacivanje ove ponude rezultiralo pogubljenjem biznismena Tanenbauma, Izraelca kojeg trenutno drži u pritvoru grupa Hezbola.

XS
SM
MD
LG