Linkovi

Napad u Saudijskoj Arabiji mogao da se predvidi - 2003-11-09


Po mišljenju predsedavajuæeg senatskog odbora za obaveštajna pitanja Peta Robertsa, samoubilaèki bombaški napadi u Rijadu mogli su da se predvide, a najverovatnije su delo teroristièke mreže Al Kaide. Izveštava saradnik Glasa Amerike Majkl Bouman:

Predsedavajuæi senatskog odbora za obaveštajna pitanja Pet Roberts je u intervjuu televizijskoj mreži “Foks” naveo da su najnoviji obaveštajni izveštaji upozoravali na moguænost teroristièkog napada u Saudijskoj Arabiji.

“U odboru za obaveštajna pitanja smo pre nedelju imali brifing i bili upozoreni da bi Saudijska Arabija mogla biti meta novog napada. To se i dogodilo. To je signal saudijskoj kraljevskoj porodici da su meta terorizma. To takoðe pokazuje da teroristi ne mare koga æe napasti”, kaže senator Roberts, i navodi da je “napad, po svemu sudeæi, delo Al Kaide”.

Roberts oèekuje nove napade. U istom televizijskom programu njegov kolega, senator Karl Levin, nazvao je napade u Rijadu dokazom neefikasnosti strategije predsednika Buša u borbi protiv terorizma.

“Smatram da bi u toj borbi trebalo da saraðujemo sa svim zemljama sveta. Potrebni su nam saveznici. U rat smo krenuli sami, bez podrške meðunarodne zajednice, ukljuèujuæi podršku mnogih arapskih zemalja”, kazao je senator Levin. On, medjutim, nije precizirao na koji naèin bi se trebalo obraèunati sa terorizmom u Saudijskoj Arabiji.

Senator Levin je takoðe ocenio da bi Sjedinjene Države trebalo da razmotre predaju vlasti u Iraku Iraèanima.

XS
SM
MD
LG