Linkovi

Spoljnopolitièki odbor Senata SAD pozdravlja izvinjenja Maroviæa i Mesiæa - 2003-11-08


Odbor za spoljnu politiku amerièkog Senata, pozdravio je - u jednoglasno usvojenom nacrtu rezolucije - izvinjenja koja su, 10. Septembra ove godine u Beogradu, razmijenili Svetozar Maroviæ i Stjepan Mesiæ - za zloèine koje su, jedni prema drugima, poèinili graðani Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

U usvojenom nacrtu rezolucije pozdravlja se i “lièna hrabrost” Maroviæa i Mesiæa za preduzimanje inicijative, a pozivaju se i drugi lideri u regionu da nastave napore koji vode ka pomirenju i uèine, kako se navodi, “sliène, konkretne akcije”. Istovremeno se naglašava važnost rješavanja poslijetratnih pitanja - posebno povratka izbjeglica i raseljenih, i izvoðenja poèinilaca ratnih zloèina pred lice pravde. U tom kontekstu, naglašava se obaveza saradnje sa Tribunalom za ratne zloèine u Hagu.

O prijedlogu rezolucije Odbora za spoljnu politiku, narednih dana izjasniæe se i Senat amerièkog Kongresa. Predlagaèi rezolucije su demokrate Džozef Liberman i Džozef Bajden, i republikanski senator Džon Mekejn.

XS
SM
MD
LG