Linkovi

Amerièke sankcije Kubi - 2003-11-07


Generalna skupština Ujedinjenih nacija je usvojila nacrt rezolucije komunisitèke vlade Fidela Kastra da se okonèa trgovinski embargo Sjedinjenih Država Kubi. Generalna skupština je dovedena u zabludu. Sjedinjene Države su uvele embargo Kubi poèetkom šezdesetih godina prošlog veka posle velike nezakonite eksproprijacije amerièkog imetka bez ikakve nadoknade od strane Kastrove vlade. Embargo je ostao na snazi iz jednog razloga: da bi se održao pritisak za uspostavljanje slobode i demokratije u Kubi. Nažalost, Kastrov režim nije pokazao interesovanje za uvodjenje ekonomskih i politièkih reformi i nastavio je da uskraæuje veæinu osnovnih prava kubanskom narodu. Kuba je podnošenjem predloga te rezolucije Ujedinjenim nacijama pokušala da okrivi za svoje ekonomske nevolje Sjedinjene Države i odvrati pažnju od svog ignorisanja osnovnih ljudskih prava. Embargo nije blokada, te ne ometa trgovinu sa drugim zemljama. Kastrova propala ekonomska politika - a ne embargo - osiromašila je Kubance i uništila svojevremeno jednu od najnaprednijih ekonomija u regionu. Sjedinjene Države su ponudile da unesu promene u režim sankcija u zamenu za reforme. Pre više od godinu dana predsednik Džordž Buš je uputio izazov Kastru da dozvoli slobodne izbore, otvori kubansku ekonomiju, dozvoli osnivanje nezavisnih radnièkih sindikata i okonèa diskriminaciju kubanskih radnika. No, kako je predsednik Buš ukazao, ništa nije se promenilo.

“Kubanski politièki zatvorenici se i dalje podvrgavaju batinanju, bacaju u samice i uskraæuje im se leèenje. Izbori u Kubi se još uvek lažiraju. Opozicione grupe se još uvek organizuju i sastaju na svoj rizik. Pivatne ekonomske aktivnosti se i dalje sputavaju. Nevladini radnièki sindikati se i dalje guše. Svojinska prava se i dalje ignorišu. Kastrov režim se neæe promeniti svojevoljno.“

Posle glasanja u Generalnoj skupštini, stalni amerièki predstavnik u Ekonomskom i socijalnom savetu Ujedinjenih nacija Sišan Siv je izrazio uverenje da æe se Kuba promeniti.

“Najbolji dan osvanuæe u Kubi kada kubanski narod ukine Kastrov zli komunistièki režima i kaže Kastru “asta la vista, baby“.

Milioni Kubanaca radosno oèekuju osvit tog dana.

XS
SM
MD
LG