Linkovi

FBI zabrinut za bezbednost na Olimpijskim igrama u Atini - 2003-11-07


Direktor amerièkog Federalnog istražnog biroa trenutno je u Atini, gde proverava bezbednosne pripreme za predstojeæe Olimpijske igre. Iz grèke prestonice izveštava Heri de Ketvil.

Šef FBI-ja Robert Maler imao danas priliku da se uveri kako teku bezbednosne pripreme, a susreo se i sa višim zvaniènicama grèkih bezbednosnih službi. Maler je takoðe prisustvovao i zatvorenoj sveèanosti u èst službenika grèke policije koji su prošle godine razbili glavnu teroristièku grupu “17. Novembar”. Ipak, njegov dolazak u èetvrtak uveèe obeležilo je nekoliko eksplozija bombi u okolini Atine, za šta se odgvornim smatraju anarhisti. Manje eksplozije oštetile su ulazna vrata na tri banke, a grupa koja je preuzela odgovornost za njihovo postavljanje nazvala ih je “dobrodišlicom direktoru FBI-ja”. Maler danas nije davao nikakve zvaniène izjave, ali prema nezvaniènim informacijama FBI nije siguran da Grèka ima dovoljno sposobnosti da zaštiti gostujuæe delegacije, kao i stotine hiljada gledalaca od moguæih napada tokom Igara narednog avgusta. Novinski izveštaji istièu posebnu zabrinutost oko sposobnosti Grèke da se zaštiti od terorista koji koriste hemijsko i biološko oružje, ili od pojedinaènih ubica, naoružanih snajperskim puškama, koji bi mogli da se kriju u brdima iznad sportskih borilišta. Iako su najveæa pretnja meðunarodne teroristièke grupe, poput Al kaide, i domaæe teroriste pothranjuje anti-amerièko raspoloženje, koje je i dalje vrlo rasprostranjeno u Grèkoj. Grèke vlasti odluène su u nameri da osiguraju bezbednost Igara i nedavno su objavile detalje plana vrednog 775 miliona dolara, koji bi to trebalo da osigura. Prema tom planu, na Olimpijskim igrama u Atini trebalo bi da bude preko 40.000 službenika obezbeðenja, dvostruko više nego pre tri godine u Sidneju.

Herman Frejzer, koji je trenutno takoðe u Atini, kao voða olimpijske delegacije SAD, pohvalio je “izuzetan napredak” koji su Grèki organizatori postigli poslednjih meseci. Taj stav potvrdio je i Stejt department, koji je juèe izdao saopštenje u kome podržava grèki bezbednosni plan. Delimièno, to poverenje zasniva se i na èinjenici da Grèka želi da oformi Odbor za bezbednost, sastavljen od sedam èlanova iz razlièitih zemalja, u kome bi predstavnika imale i SAD, a on bi domaæinima ukazao na brojne moguæe pretnje. Ministar unutrašnjih poslova Grèke, Jorgos Floridis, istakao je pre posete direktora FBI-ja da nije realno oèekivati da Grèka sama vodi raèuna o bezbednosti na igrama u, kako je rekao, globalizovanom svetu. S druge strane, Grèka je insistirala da svako dodatno obezbeðenje, koje bude poslato da štiti pojedine delegacije, ne sme da bude naoružano. Sjedinjene Amerièke Države planiraju da, zbog 800 èlanova svog olimpijskog tima, pošalju bar stotinu takvih èuvara, a prihvatile su i uslov da oni ne budu naoružani.

XS
SM
MD
LG