Linkovi

Britanija tvrdi da se normalizacija u Iraku nastavlja - 2003-11-05


Premijer Bler izjavio je u parlamentu da je poslednja britanska ratna žrtva u Iraku, desetar Ian Plank, bio omiljen i poštovan èlan Kraljevske mornarice.

Ministar odbrane rekao je da je desetar Plank, ubijen od strane neprijatelja prošle nedelje, pedeset drugi britanski vojnik koji je izgubio život od poèetka invazije u martu.

Premijer Toni Bler je, za rastuæe nasilje u Iraku okrivio manje grupe pristalica Sadama Huseina i bivše teroriste koji su se infiltrirali tokom invazije. On je dodao da je veoma važno da oni budu poraženi.

“Ukoliko uspemo da napravimo bolji Irak, ukoliko pokažemo da je propaganda o tome da želimo samo naftu i da uništimo muslimane, obièna laž, tada æe signal koji æemo poslati širom sveta, naroèito Arapima i muslimanima biti od neprocenjive važnosti da pokažemo ko su zapravo ti ljudi. Oni znaju da se ova bitka ne vodi samo zbog buduænosti Iraka, veæ je ovo bitka za uspostavljanje vrednosti kako bi Irak postao demokratska, stabilna država, što bi poslužilo kao primer ostatku sveta.”

Britanski sekretar za odbranu Džef Hun kaze da æe u narednom periodu 12 hiljada britanskih vojnika biti povuèeno iz Iraka, od 30 hiljada koliko se pridružilo invaziji. Hun je dodao da je britanska vojska potrošila pet milijardi dolara od poèetka operacije, ali da oèekuje da æe ti troškovi uskoro biti smanjeni.

XS
SM
MD
LG