Linkovi

UN žele da posmatraju buduæu nuklearnu aktivnost u Iraku - 2003-11-04


Medjunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je želju da se vrati u Irak i dopuni svoj dosije o nuklearnom programu bivšeg lidera Sadama Huseina, kao i da prati buduæu nuklearnu aktivnost nove vlade. Kako iz Beèa izveštava dopisnik Glasa Amerike Melani Sali, pomenuta agencija Ujedinjenih nacija takodje želi uvid u informacije koje su Sjedinjene Države prikupile u Iraku.

Pre nešto više od godinu dana inspektori Medjunarodne agencije za atomsku energiju vratili su se u Irak, posle èetvorogodišnje pauze, kako bi nastavili potragu za zabranjenim nuklearnim naoružanjem. Ne našavši mnogo dokaza, ponovo su napustili tu zemlju posle svega nekoliko meseci, uoèi invazije, predvodjene Sjedinjenim Državama. Dok su bili u Iraku inspektori su obišli na stotine objekata i razgovarali sa iraèkim nauènicima.

Žak Bute, francuski nuklearni fizièar, koji je nekada radio na francuskom programu razvoja nuklearnog naoružanja, i koji je predvodio tim Ujedinjenih nacija u Iraku, kaže da nisu pronadjeni nikakvi dokazi da je iraèki nuklearni program bio obnovljen. Posle rata, jedan iraèki nauènik predao je amerièkim predstavnicima sva dokumenta i materijalne dokaze u vezi sa izgradnjom centrifugalnih mašina, koje je 1991. godine zakopao u svojoj bašti. Te mašine su neophodan sastavni deo procesa proizvodnje nuklearnog punjenja za bombe.

Žak Bute kaže da su te informacije skrivali od Medjunarodne agencije za atomsku energiju ne samo pripadnici Sadamovog režima, veæ i koalicija koja ih je pronašla:

”Nemamo sve pojedinosti o tome šta je sve predato koaliciji. Stoga mi je teško da dam definitivan sud o tome i mi vršimo pritisak da nam se preda sve što je koalicija pronašla, kako bismo mogli da preispitamo svoje procene i donesemo zakljuèke.“

Ali Bute izražava nevericu da nove informacije pokazuju da je Irak obnovio svoj nuklearni program. Atomska agencija želi da ponovo pošalje svoje inspektore u Irak kako bi osigurali da ta zemlja ne razvija nuklearno naoružanje. Bute kaže da direktor te agencije, Mohamed ElBaradej, vrši pritisak za to u Ujedinjenim nacijama:

”Nadamo se da æe narednih meseci doæi do pozitivnog rešenja, kako u vezi sa bezbednošæu tako i u vezi sa politièkim pitanjima, kako bismo - kako je rekao direktor ElBaradej - završili posao koji je prekinut sredinom marta.“

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija saopštio je u maju da razmatra da li bi medjunarodni inspektori trebalo da se vrate u Irak. Medjunarodna agencija za atomsku energiju kaže da još èeka na tu odluku.

XS
SM
MD
LG