Linkovi

Buš pokušava da se usredsredi na pozitivne dogaðaje u Iraku - 2003-11-01


Protekla nedelja je bila teška u pogledu bezbednosti u Bagdadu gde je izvršen napad na sedište Meðunaronog Crvenog krsta i gde su nastavljeni napadi na policijske stanice i amerièke vojnike. Predsednik Buš je govorio o tom nasilju u svom redovnom nedeljnom radio govoru i ukazao da su neki od napadaèa pristalice Sadamu Huseina i drugi strani teroristi. Meðutim, te grupe, kao što je predsednik Buš naglasio, neæe uspeti da oteraju amerièke snage iz Iraka:

“Sjedinjene Države æe dovršiti svoju misiju u Iraku. Prerani odlazak iz Iraka bi samo ohrabrio teroriste i poveæao opasnost za Ameriku. Mi smo rešeni da ostanemo, da se borimo i pobedimo”.

Predsednik Buš je takoðe izložio strategiju u Iraku koja ukljuèuje borbu protiv neprijatelja, obuku pripadnika novih iraèkih snaga bezbednosti i podsticanje Vladajuæeg saveta da izradi nacrt novog ustava. Predsednik Buš je, meðutim, kritikovao medijske izveštaje, koja su -- kako smatra -- preterano usredsreðeni na ono što je negativno u Iraku. Predsednik je predoèio da amerièke trupe postižu uspehe u zapleni oružja. Prema njegovim reèima, što se više bude uèvršæivala bezbednost, to æe sve veæi broj Iraèana neposredno uèestvovati u preporodu svoje zemlje.

U meðuvremenu, dvojica amerièkih vojnika su ubijena u iraèkom gradu Mosulu dok u iraèkoj prestonici Bagdadu vlada strah od novog talasa napada tokom sledeæih nekoliko dana.

Amerièka vojna komanda u Bagdadu potvrdila je da su dva amerièka vojnika ubijena a dva ranjena u bombaškom napadu jutros u Mosulu u severnom delu Iraka. Bombe su bile aktivirane ispred jedne policijske stanice dok je pored nje prolazila u civilnom vozilu patrola 101. padobranske divizije. U medjuvremenu, bagdadski gradjani su obuzeti strahom jer se šire glasine da predstoje dani otpora koalicionim snagama poèev od danas, taèno šest meseci posle saopšenja predsednika Buša da su glavne borbene operacije okonèane u Iraku. Pronose se glasine da su policijske stanice, škole , èak i džamije, na listi meta. Amerièki konzulat u Bagdadu je upozorio da su hoteli u bagdadskoj èetvrti al-Hamra u neposrednoj opasnosti od teroristièkih napada, naroèito tokom sledeæe dve nedelje. Škole su danas prazne u Bagdadu. No, školska upraviteljica Lajla Kadun je ljuta na roditelje zbog toga što su-po njenim reèima-podlegli teroristima.

“Školska upraviteljica Lajla Kadun ne krije da je veoma uznemirena zbog toga što roditelji nisu doveli svoju decu u školu. Prema njenim reèima, roditelji moraju biti jaki i ne bi trebalo da podlegnu glasinama ili pretnjama jer bi u tom sluèaju teroristi pobedili”.

Osnovac Mahdi kaže da se plašio da ode danas u školu.

“Mali Mahdi kaže da je æuo da ne bi trebalo da ode u školu jer bi mogla biti dignuta u vazduh. Mahdi je obuzet strahom i neæe da se vrati u školu sve dok mu to ne narede uèitelji“.

Devetogodišnja Turaja je taodje uplašena.

“Èula sam da su zli ljudi podmetnuli bombu u moju školu i bojim se da æe bomba da eksplodira“.

Mere bezbednosti su danas sroge na Univerzitetu u Bagdadu. Poveæan je broj pilicajaca i postavljene su betonske i žièane prepreke oko ulaza na kampus. Iraèka policija je je uspostavila kontrolne punktove širom Bagdada u potrazi za oružjem i eksplozivnim napravama. Mere bezbednosti su poštrene u iraèkoj prestonici dok strano osoblje Ujedinjednih nacija i Medjunarodnog crvenog krsta napušta Irak radi-kako je reæeno-konsultacija. Odluka o povlaèenju stranog osoblja je doneta posle samoubilaèkog napada prošlog ponedeljka na predstavništvo Mejduanrodnog crvenog krsta u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG