Linkovi

Odmrznut  deo deonica ruske naftne kompanije “Jukos“ - 2003-10-31


Rusko državno tužilaštvo je saopštilo da je odluèilo da odmrzne skoro pet odsto juèe zaplenjenih deonica jer je utvrdilo da su vlasništvo pojedinaca koji nisu umešani u kriviènu istragu protiv uprave “Jukosa.“ Saopštenje je izdato nakon što je premijer Mihail Kasjanov ukazao da je “duboko zabrinut“ zbog zaplene deonica.

Premijer Kasjanov je ukazao pred novinarima da je zaplena deonica jedne privatne kompanije koja trguje na domaæem tržištu nova pojava èije je posledice teško odrediti. Predsednik Vladimir Putin uvažio je juèe ostavku šefa osoblja u Kremlju Aleksandra Vološina za koga se smatralo da je naklonjen generalnom direktoru “Jukosa“ Mihailu Hodorovskom, koji je uhapšen pod optužbom od sedam taèaka za utaju poreza i prevaru.

Stejt department u Vašingtonu je ponovo izrazio zabrinutost zbog postupka ruskog tužilaštva prema naftnoj kompaniji “Jukos“ i njenom generalnom direktoru Mihailu Hodorovskom.

Predstavnik Stejt departmenta Rièard Bauèer je ukazao da zamrzavanje deonica naftne kompanije “Jukos“ pokreæe ozbiljna pitanja o vladavini prava u Rusiji i da zabrinjava kako ruske tako i strane investitore u pogledu poštovanja svojinskih prava . Pitanja o tome bi , po Bauèerovim reèima, trebalo postaviti predsedniku Vladimiru Putinu.

“Smatramo da bi ruska vlada trebalo da odstrani zabrinutost da je sluèaj “Jukos“ politièki motivisan. Ruska vlada bi trebalo da osigura da se o tom sluèaju sudi pravedno i sa punim uvažavajnem zakonske procedure koja ne bi bila primenjena selektivno“ .

Jedan viši diplomata je naveo pred novinarima u Vašingtonu da amerièki funkcioneri još nisu zadovoljni objašnjenjem Kremlja da je sluèaj “Jukos“ specifièan sudski sluèaj i da ne nagoveštava smanjenje postsovjetskih tržišnih reformi. Isti diplomata je naveo da je to pitanje pokrenuto na diplomatskom nivou u obe prestonice i da æe se o njemu i dalje diskutovati sa ruskom vladom.

XS
SM
MD
LG