Linkovi

Ramazan - 2003-10-31


Muslimani su otpoèeli post tokom svetog meseca Ramazana. Meðu njima - i imilioni amerièkih Muslimana. 28. oktobra predsednik Džordž Buš je pozvao muslimanske lidere u Belu kuæu na Iftar kojim se prekida post koji za vreme Ramazana traje od zore do sumraka.

“Za Muslimane u Americi i širom sveta ovo je sveto vreme posveæeno molitvi postu. To je takoðe vreme u kojem je dobro da ljudi svih vera razmišljaju o vrednostima koje su nam zajednièke: ljubav prema porodici, zahvalnost Bogu i predanost verskim slobodama”. Tokom Ramazana, rekao je predsednik Buš: “Muslimani se okupljaju radi podseæanja na njihov oslonac na Boga, i pružanja dobroèinstva susedima. Post tokom Ramadana pomaže Muslimanima da se usredsrede na velièinu Boga, da uèvršæuju svoje vrline, pokažu saoseæanje prema onima koji žive u siromaštvu i gladi.” Štaviše, rekao je amerièki predsednik: “Dobroèinstvo, disciplina požrtvovanje tokom Ramazana u Americi èini Sjedinjene Države boljom, saoseæajnijom zemljom”. Istovremeno, predsednik Buš je ukazao da Sjedinjene Države “imaju u vidu borbu žena i muškaraca širom sveta koji žele mir i tolerantnost koju mi u Americi imamo. Hrabri Amerikanci i koalicione trupe svakog dana brane slobodu i širenje slobode i mira, posebno meðu narodom Iraka i Avganistana.”

Amerièki predsednik je takoðe istakao da Sjedinjene Države i njihovi saveznici “neæe dozvoliti kriminalcima i teroristima da zaustave napredak slobode”. “Teroristi koji se služe verom da bi opravdali uzimanje života nevinih nemaju mesto u bilo kojoj veri”. Dok brane slobodu i pravdu izvan svojih granica, rekao je predsednik Buš, Sjedinjene Države moraju da nastave da poštuju te iste vrednosti kod kuæe. “Amerika odbacuje sve vidove etnièke i verske pristrasnosti -- i uvek æe štititi osnovnu ljudsku slobodu, odnosno pravo lišeno straha na verovanje u Boga”, rekao je predsednik Buš. zc

XS
SM
MD
LG