Linkovi

Sjajan statistièki uèinak Lebron Džejmsa - 2003-10-30


Prvi pik sa poslednjeg drafta Lebron Džejms debitovao je porazom, ali uz sjajan statistièki uèinak. Sakramento e nastavio sa dominacijom nad timovima sa Istoka - prošle sezone svih 15 utakmica na svom parketu je dobio – a poèelo je baš kao i ove sezone sa Kavsima. Za konaènih 106:92 najzaslužniji su bili Peða Stojakoviæ I Vlade Divac, mada su Kingsi imali èak šestoricu igraèa sa dvocifrenim uèinkom. Stojakoviæ je bio najbolji strelac u pobednièkom timu sa 22 poena, a za 40 minuta, koliko je igrao, imao je i 7 skokova, 4 asistencije I 2 ukradene lopte. Vlade Divac je na parketu proveo minut manje, uz uèinak: 18 poena, 7 skokova, po 4 asistencije i blokade. Džejms je svoj profesionalni debi obeležio sa 25 poena, 9 asistencija, 6 skokova i 4 ukradene lopte, èime je daleko nadmašio sve one koji su pre njega kao srednjoškolci stigli u NBA. Njegov košgeterski uèinak sinoæ veæi je nego zbir poena njegovih prethodnika od 1996. na ovamo: Brajanta, Garneta, Mekgrejdija, Džermejna O’Nila, Kvamija Brauna, Edija Karija i Tajsona Èendlera.

Doskorašnji košarkaš Buduænosti Aleksandar Pavloviæ nije debitovao sa 25 poena kao Lebron Džejms, ali je njegova Juta pobedila Portland – 99:92, a on je najavio velike moguænosti. Pavloviæ je za 21 minut ubacio 14 poena, uz odlièan šut, i pritom zabeležio po 2 skoka, asistencije i blokade. Uz Andreja Kirilenka, Karlosa Aroja i Radžu Bela, bio je najzaslužniji za trijumf Džezera.

Detroit Željka Rebraèe, Darka Milièiæa i Igora Kokoškova zapoèeo je sezonu porazom u svojoj dvorani. Pistonsi su izgubili od Indijane – 89:87, a novi trener Pejsersa Rik Karlajl, koji je posle dve uspešne sezone u Detroitu dobio otkaz prošlog leta, na neki naèin osvetio se menadžmentu bivšeg kluba. Rebraèa je igrao svega èetiri minuta u drugoj èetvrtini i postigao 3 poena uz 2 skoka, dok Milièiæ, odlukom trenera Lerija Brauna nije ni ulazio. Najzaslužniji za pobedu gostiju bili su Džermejn O’Nil sa 22 i Ron Artest sa 21 poenom, dok se kod domaæih istakao Ben Valas sa 16 poena, 17 skokova, 6 blokada i 5 ukradenih lopti. Pistonsi su u poslednjem napadu imali priliku da izbore produžetak ili pobedu, ali su najpre Èonsi Bilaps, a zatim i Memet Okur bili neuspešni.

Nešto kasnije od ostalih meèeva, u Japanu je odigrana utakmica, u kojoj su oslabljeni Soniksi pobedili Kliperse - 109:100. Prošlogodišnji saigraèi Vladimir Radmanoviæ i Peða Drobnjak, bili su starteri, ali sada na suprotnim stranama I obojica su ostvarili “dabl-dabl” uèinak. Radmanoviæ je igrao èak 40 minuta, postigao 13 poena, imao 11 skokova, 4 ukradene lopte, 3 asistencije i 2 blokade, dok je Drobnjak, za 27 minuta, imao uèinak: 11 poena, 10 skokova, 3 asistencije i 2 blokade. Marko Jariæ igrao je samo 11 minuta, bez poena. U odsustvu povreðenog Reja Alena, Sijetl su do trijumfa doveli Rašar Luis sa 25 i Ronald Mari sa 24 poena, dok je najistaknutiji pojedinac kod poraženih bio Elton Brend sa 21 poenom, 15 skokova, 8 blokada i 5 asistencija. Druga utakmica ovih timova igra se u subotu u istoj dvorani.

Od ostalih utakmica izdvajamo ubedljiv trijumf Vašington Vizardsa u Èikagu – 99:74 i pobedu prošle sezone najgoreg tima lige Denvera nad zvaniènim šampionima San Antonio Sparsima –

Post-Džordanova era Vizardsa, simbolièno je poèela u Èikagu, a Leri Hjuz sa 20 i Gilbert Arinas sa 18 poena, pokvarili su prvi meè Skotija Pipena u dresu Bulsa posle pet godina. Pipen je za 31 minut postigao 7 poena i imao isto toliko uhvaæenih lopti.

Toliko o sinoænjim utakmicama, a kasnije veèeras igraju se samo tri meèa, od kojih æe svakako u centru pažnje biti gostovanje Klivlenda u Finiksu. A od košarkaša sa prostora SCG, samo æe Žarko Èabarkapa biti na sceni, ko zna možda baš u direktnom duelu sa Lebronom Džejmsom …

XS
SM
MD
LG