Linkovi

Požari i dalje divljaju u Kaliforniji - 2003-10-29


Hladnije vreme ide na ruku vatrogascima u južnoj Kaliforniji, gde su požari uništili bar 230 hiljada hektera i usmrtili 16 osoba. Dopisnik Glasa Amerike Majk O Saliven medjutim, beleži da vatrogasci saopštavaju da opasnost ni izdaleka nije prošla:

Više od deset velikih požara još uvek bukti u Kaliforniji. Najgori požar je u planinskim naseljima u blizini San Bernardina, istoèno od Los Andjelesa i drugim planinskim odmaralištima u blizini San Diega. Desetine hiljada stanovnika je evakuisano iz gradova poput Lejk Arouheda i Džulijana. Din Beri je predstavnica vatrogasne službe u planinskom odmaralištu Big Bear.

“Naš grad je prilièno prazan. Veæina stanovnika je otišla. Ako to nije sluèaj mi želimo da im poruèimo da to uèine. Sada je momenat. Nadam se da æe poslušati ovo upozorenje. U pitanju je obavezna evakuacija“.

Slika je nešto bolja u Simi dolini, predgradju severozapadno od Los Andjelesa. Hladnije, vlažnije vreme omoguæava vatrogascima da iskopaju rovove kako bi skrenuli požar od naselja. Prekjuèe su držali pod kontrolom požar u susednom predgradju Stivenson Ranè. Keli Guet iz vatrogasne službe u Simi dolini kaže kako se nada da æe postiæi još veæi napredak.

S obzirom da su vremenske prilike sada povoljnije napraviæemo barijere koristeæi buldožere i timove radnika na istoènoj strani požara. Ako sve bude teklo kako treba nadamo se da æemo biti uspešni u tome.

Predsednik Buš je odobrio federalne fondove za žrtve požara. Novoizabrani guverner Kalifornije, Arnold Švarceneger, se juèe u Vašingtonu sastao sa èlanovima Kongresa, senatorima i funkcionerima administracije, apelujuæi da pomoæ Kaliforniji bude poslata brzo. On je rekao da je njihov odgovor bio ohrabrujuæi.

“Mada je veoma tužno ono što se dogadja u Kaliforniji, istovremeno ovo je sreæan momenat kada dodjete i tražite pomoæ, a ljudi vam otvorenih ruku kažu: ”Mi smo uz vas. Pomoæiæemo Kaliforniji.“ To je bila poruka na svim mojim sastancima u Vašingtonu“.

Šteta od požara u Kaliforniji æe izneti milijarde dolara. Jedan državni funkcioner je požare nazvao najrazornijom i najskupljom katastrofom koja je zahvatila tu državu.

XS
SM
MD
LG