Linkovi

Slobodna trgovina izmeðu SAD i Jordana - 2003-10-27


Zemljama Bliskog istoka je preko potreban veæi ekonomski napredak. To æe biti moguæe, kao što je ove godine rekao predsednik Džordž Buš, tek kada se sprovedu ekonomske reforme, ukljuèujuæi otvaranje prema slobodnoj trgovini.

“Slobodna tržišta i trgovina su doprineli da se širom planete pobedi siromaštvo i muškarci i žene naviknu na slobodu Zbog toga predlažem da se tokom naredne decenije uspostavi amerièko-bliskoistoèno podruèje slobodne trgovine, da bi se i Bliski istok uveo u sve širi krug moguænosti i pružila nada ljudima koji žive u tom regionu”.

Pojedine blagodeti slobodne trgovine veæ mogu da se vide u Jordanu. Sjedinjene Države i Jordan su novembra 2000., sklopili sporazum o slobodnoj trgovini. Jordanski ambasador u Sjedinjenim Državama, Karim Kavar, na nedavno održanom investicionom skupu u Vašingtonu, ukazao je da je Jordan otada doživeo znatan ekonomski napredak. Prošle godine, rekao je ambasador Kavar, jordanski bruto nacionalni dohodak je porastao za gotovo 5 odsto. Uspeh Jordana ukazuje na “moæ slobodne trgovine”, istakao je i amerièki državni sekretar Kolin Pauel.

“Svega nekoliko godina pošto je Jordan sproveo sveobuhvatne ekonomske reforme, uspostavio ogranièene industrijske zone i sklopio Sporazum o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama, Jordanci su šestostruko poveæali izvoz robe i usluga u Sjedinjene Države. Amerièke kompanije su istovremeno poveæale izvoz u Jordan za gotovo 30 odsto”.

Amerièko-jordanski sporazum o slobodnoj trgovini se zasniva na programu Ogranièenih industrijskih zona zapoèetom 1998. Na osnovu tog programa, robe proizvedene u kooperaciji izmeðu jordanskih, palestinskih i izraelskih entiteta, osloboðene su carina na amerièkom tržištu. Zahvaljujuæi tim zonama, u Jordanu je otvoreno više od dvadeset hiljada novih radnih mesta, od kojih su mnoga za žene. Sjedinjene Države se nadaju da takvi programi mogu da se uspostave širom regiona. Sjedinjene Države su meðutim, kao što je jasno rekao i predsednik Buš, zainteresovane za saradnju samo sa zemljama koje se odrièu terorizma, bore protiv korupcije i poštuju imovinska prava. “Kada korupciju i meðusobnu trgovinu zamene slobodnim tržištem i praviènim zakonima”, istakao je amerièki predsednik, “narodi na Bliskom istoku æe uživati u prosperitetu i slobodi.”

XS
SM
MD
LG