Linkovi

Povratak mumije Ramzesa 1 - 2003-10-26


Egipat je pozdravio povratak mumije faraona Ramzesa 1, koji je upravljao tom drevnom zemljom pre više od tri hiljade godina. Mumiju je kupio 1999. muzej u Atlanti u Džordžiji, koji ju je sada predao egipatskom odeljenju za antikvitete. Egipat proslavlja povratak mumije Ramzesa 1 nakon koja je provela više od jednog veka na drugoj strani Atlantika.

“Tri hiljade godina stara mumija za koju se veruje da je faraona Razmesa 1 vraæena je u Egipat nakon što je bila 140 godina u Severnoj Americi“.

Egipatska državna televizija Nil emituje svakog sata saopštenje da æe mumija biti izložena u Kairskom nacionalnom muzeju. Posle toga biæe preneta u hram u Luksoru u gornjem Egiptu, gde se gradi posebno krilo za njeno izlaganje. Povratak mumije Ramzesa 1 je takoðe glavna vest na naslovnim stranama veæine egipatskih novina, koji navode da je mumija sada prekrivena crveno-belo-zelenom zastavom današnjeg Egipta. Prema predanju, Razmes 1 je postao faraon oko 1290. pre nove ere. Vladao je samo dve godine, ali je osnovao 19. egipatsku dinastiju, kojoj je pripadao i èuveniji Ramzes II, koji je starim Egiptom vladao nekoliko decenija.

XS
SM
MD
LG