Linkovi

The Singing Detective - 2003-10-26


"THE SINGING DETECTIVE" je prièa o romanopiscu Denu Darku koji je vezan za bolnièki krevet, ali njegov um, što prirodno, što pod uticajem lekova protiv bolova smišlja najèudnije zaplete I muzièke taèke, nastale na osnovu poznatih pop hitova. Scenario za film "THE SINGING DETECTIVE", kao I za istoimenu seriju koju smo gledali 1986, napisao je po liènom iskustvu engleski scenarista Denis Poter. Poter je preminuo 1994. godine, a za vreme leèenja raka, veliki broj dana u bolnici proveo je pod veoma jakim dozama razlièitih lekova. Glavnu ulogu u filmu tuimaèi Robert Dauni Džunior, talentovani glumac kome su droga I preterana upotreba lekova protiv bolova èesto uskraæivali prisustvo na velikom platnu. Meðutim, Dauni kaže da u ovom sluèaju umetnost ne oslikava život, barem ne njegov život.

“Mislim da je film slika Poterovog života, jer moja prièa bi bila malo drugaèija. Mislim da se u ovom filmu radi o odrastanju, I o tome kako beznadežna situacija može da se napravi podnošljivom.”

U scenama fantazije, Dark je pevaè u kabareu I privatni detektiv koji veoma podseæa na likove koje je tumaèio Hemfri Bogart, dok je u scenama iz bolnice skoro nepokretan I u uzzasavajuchim bolovima. Duni kaže da je glumiti bez pokreta bio veliki izazov. Film "THE SINGING DETECTIVE" režirao je Kit Gordon, koji smatra da su fizièke restrikcije I mnogo šminke zapravo pomogi glavnom glumcu da uspešno ostvari svoj lik.

“Još mnogo pre nego što smo krenuli da snimamo, rekao sam mu da æe biti izuzetno teško I neprijatno. Gledajuæi filmove u kojima je glumio, primetio sam da on mnogo koristi svoje telo I da mu je to veoma važno, I to sam mu I rekao. Upozorio sam ga da to u ovom filmu neæe moæi da radi, ali da æe, sa druge strane, moæi da prodre u dubinu Denisa Potera I svoje oseæanje iskoristi kao neku vrstu goriva za ulogu. Sreæa je da je Robert izuzetno pametan, te je shvatio iz prve”.

Za razliku od mjuzikla koje smo gledali tokom prethodnih godina, "THE SINGING DETECTIVE" je zadržao tehniku pevanja na plejbek, koja je bila aktuelna I pre 20 godina u istoimenoj seriji BBC-ja. Reditelj Gorodon kaže da je to bio jedan od bitnijih momenata za scenario:

“Pisac scenarija, Denis Poter bio je opsednut pop kulturom I idejom da ona skoro u potpunosti odreðuje kako mi vidimo svet. Bez svesti o tome mi postajemo zagovornici kulture u kojoj odrastamo”. Film "THE SINGING DETECTIVE" okupio je impozantnu ekipu glumaca: tu su Robin Rajt Pen, Kejti Holms, mlada zvezda serije “Dosonov svet”, Džeremi Nortam iz filma “Godsford Park”, najmladji dobitnik Oskara za glavnu mušku ulogu Ejdrien Brodi I Mel Gibson, koji je I producent filma.

XS
SM
MD
LG