Linkovi

Bivši šef mafije postao aktivista hrišæanske omladine - 2003-10-25


Kao mlad èovek, Majkl Frensis je postao svestan da njegova porodica ima veze sa njujorškom mafijom. Šokantni medijski izveštaji i policijska prismotra pred njegovom kuæom stavili su mu do znanja da je njegov otac Soni Frensis bio nešto drugo od obiènog biznismena. Majkl je idealizovao svog oca, koji je uvek navijao za njega na bejzbol utakmicama. Medjutim prema policijskim izveštajima Soni Frensis bio je surovi uterivaè dugova, odgovoran za oko trideset i pet ubistava. Sada, u svojoj 85. godini, on je najstariji njujorški gangster u sistemu federalnih zatvora. Ranih šezdesetih godina, kada je protiv njegovog oca veæ bila podignuta optužnica, mladi Majkl našao se pod okriljem mafijaškog šefa Džoa Kolomba. Iako je bio student Majkl je morao da se odrekne svog sna da postane lekar i umesto toga postao saradnik amerièko-italijanske Koza Nostre. Vremenom je dogurao do ranga kapoa i rukovodio je mnogim ilegalnim poslovima. Jedan od najprofitabilnijih bio je posao sa benzinom, u kojem je vlada ošteæena za milione dolara neplaæenog poreza.

”Izgradili smo sistem koristeæi Panamske kompanije, preko kojih smo mogli da utajimo I po nekoliko stotina miliona dolara. Prodavali smo po hiljadu i 800 tona benzina meseèno.

Preokret je dosao 1985, kada su njegovi saradnici u kriminalnim radnjama poèeli da sumnjaju da ne dobijaju ugovoreni procenat od profita. Majkl je uspeo da ih uveri da ih nije varao, ali je ubrzo zatim poèeo da uvidja da mu je dosta života vojnika mafije. Krajem iste godine odluèio je da je napusti, ali su ga problemi sa zakonom pratili još mnogo godina, ukljuèujuæi izvesno vreme provedeno u zatvoru. Majkl Frensis kaze da je njujorska mafija i dalje netaknuta, ali da ju je agresivno proganjanje od strane policije i sudstva prilièno oslabilo.

“Upotrebiæu primer Al Kaponea, jednog od najveæih kriminalaca svih vremena, koji je optužen i osudjen na 15 godina zatvora. Odslužio je 7. Danas bi za isti zloèin bio osudjen na petnaest hiljada godina, a svi iz njegovog okruženja našli bi se pod udarom novog zakona protiv reketiranja, takodje bi bili zatvoreni i bilo bi im reèeno da tu mogu da ostanu narednih sto godina ukoliko ne žele da saradjuju sa pravosudnim organima“.

Danas je, kako je rekao, mafijaška lojalnost mnogo slabija pa se mnogi mafijasi odluèuju da ”propevaju.“ Ali od onih koji su o svojoj prošlosti govorili tako otvoreno, malo ih je preživelo. Majkl Frensis se oduvek odupirao zahtevima da svedoèi na sudu protiv svojih bivših bosova, pa je to možda jedan od razloga što je danas živ. Uz pomoæ svoje žene Kemi, Majkl Frensis je krenuo novim putem, postavši aktivista hrišæanske omladine koji pomaže problematiènoj deci da se odupru privlaènosti bandi i brzog, ilegalnog bogaæenja.

“Sada sam odani vernik i verujem da mi je to pomoglo da ostavim predjašnji život. Pouka ove prièe za mene je da nije važno sta si uradio u životu ako su ti oèi otvorene, onda imaš šansu da izadješ. Ohrabrujem ljude, da ukoliko su umešani u nešto za šta znaju da nije u redu, pokušaju da uvide to i otrgnu se“.

Majkl Frensis, u svojoj knjizi ”Krvna zakletva“ opisuje dve inicijacije. Prvu je prošao u tajnom ritualu 1975. godine, kada je postao punopravni clan mafijaške porodice Kolombo. Druga je došla deset godina kasnije, kada je otkrio novi život. Knjigu ”Krvna zakletva“ objavila je izdavaèka kuæa Vitaker Haus.

XS
SM
MD
LG