Linkovi

Poslednji let Konkorda - 2003-10-23


Konkord, simbol glamura i luksuza u avio-industriji, poleteæe danas poslednji put u petak iz Njujorka. Kako izveštava dopisnik GA, Lea Krakinovski, supersonièni avion ide u penziju zbog poveæane cene goriva I krize u svetskoj ekonomiji.

Elegantni avion èiji su zaštitni znak prelomljeni “nos” I široki raspon krila, ušao je u istoriju zbog brzine od 2173 kilometra na èas, što je dva puta brže od brzine zvuka, I to na visini od 18 kilometara, što je dva puta više u odnosu na proseènu visinu letena ostalih komercijalnih aviona. Elitni putnici – slavne liènosti I zaposleni u bogatim kompanijama – skoro 30 godina plaæali su I do 13 hiljada dolara po karti za let od Londona ili Pariza do Njujorka. Let Konkordom trajao je samo 3 I po sata, upola krache od leta proseènog aviona na istoj relaciji. Ovaj supersonièni avion leteo je I na drugim linijama u Severnoj Americi, na Bliskom istoku, u Aziji I u Latinskoj Americi. Uprkos galuroznom imidzu, Konkord je od poèetka bio nerentabilan, kaže ekonomista Džim Kraun I dodaje:

“Konkord je zamišljen I napravljen u vreme kada je avionski koštalo 10- 11 centi po galonu, što se zauvek promenilo kada je OPEK uveo prvi embargo na naftu. Da bi postigao brzinu veæu od brzine zvuka, Konkord troši mnogo, a to je bilo ekonomski obeshrabrujuæe od samog poèetka“.

Kraun dodaje da su Konkordi bili marketinške uzdanice Air France-a I British Airways-a, jedine dve kompanije koje su imale Konkorde u svojoj floti. Meðutim, bilo je I veoma lošeg publiciteta: posle pada aviona nedaleko od Pariza u avgustu 2000, cela flota je prizemljena, a ispostavilo se da postoje problemi u konstrukciji koji su zahtevali skupe popravke. Nestanak Konkorda sa svetskih pista mnogima che tessko pasti, kaže Kraun.

“Svi smo tužni jer je to lep avion, avion buduænosti. Medjutim,nikada nije bio isplativ“.

Tom Gvin, iz njujorškog Muzeja avijacije kaže da je Konkord bio više nego lep,bio je simbol najboljeg u avio-tehnologiji. Po njegovim reèima, nema aviona koji može da se uporedi sa Konkordom ili tog uzbuðenja koje može da se uporedi sa onim koje dolazi posle saznanja da letite brže od zvuka.

Rièard Brenson, vlasnik konglomerata “Virgin”, u koji spada I avio kompanija “Virgin Atlantic Airways”, nije uspeo da kupi flotu Konkorda koja je u sastavu “British Airways”. Zvanici “British Airways”-a saopštili su da æe se avioni uskoro nalaziti u muzejima širom sveta; jedan æe sigurno završiti u Njujorku.

XS
SM
MD
LG