Linkovi

Da li je iranska deklaracija o nuklearnom programu precizna i taèna ? - 2003-10-23


Nedelju dana pred isteka roka, iranska vlada je saopštila da je Meðunarodnoj agenciji za atomsku energiju podnela traženu deklaraciju o dosadašnjim nuklearnim aktivnostima. Iz sedišta te organizacije u Beèu izveštava dopisnica Glasa Amerike, Melani Sali: Meðunarodna agencija za atomsku energiju je izvestila da je iranski predstavnik Ali Akbar Salehi predao dokumente sa podacima o prirodi iranskog nuklearnog programa. Sjedinjene Države sumnjièe Iran da pokušava da izgradi tajni program za proizvodnju nuklearnog oružja, dok iranska vlada tvrdi da poseduje program u iskljuèivo mirnodopske svrhe. Agencija za atomsku energiju je takoðe primila zvanièno pismo od iranske vlade u kojem potvrðuje da æe kroz nekoliko dana potpisati dodatni protokol o strožijim nuklearnim inspekcijama. Po reèima predstavnice meðunarodne agencije Melise Fleming, primljeni dokumenti moraju da rasvetle sve podatke o iranskom programu za obogaæivanje uranijuma:

“Njihov program za obogaæivanje uranijuma veæ je uveliko odmakao i postavlja se pitanje kako se stiglo dotle. Pored toga treba odgovoriti na pitanje kako to da smo tragove obogaæenog uranijuma pronašli na dve lokacije”.

Iranska vlada tvrdi da su pronaðeni tragovi obogaæenog uranijuma dospeli sa opremom nabavljenom na crnom tržištu. No, agencija za atomsku energiju traži ime posrednika preko kojeg je izvršena ta transakcija. U meðuvremenu, Iran je u skladu sa prošlomeseènom rezolucijom Meðunarodne agencije za atomsku energiju, suspendovao program za obogaæivanje uranijuma. Inspektori Ujedinjenih nacija treba u sledeæih nekoliko dana da uzmu ekološke uzorke na iranskim nuklearnim lokacijama, dok uprava guvernera meðunarodne agencije do kraja novembra treba da utvrdi da li je iranska deklaracija o nuklearnom programu precizna i taèna. Manjkavost ili nedoslednost te deklaracije moglo bi da podstakne zavoðenje sankcija Ujedinjenih nacija Iranu.

XS
SM
MD
LG