Linkovi

Sporazuma o nenapadanju  “ ne dolazi u obzir“ - 2003-10-20


Visoki amerièki funkcioneri su do sada umanjivali moguænost pružanja Severnoj Koreji više od verbalnih uveravanja o miroljubivim namerama Sjedinjenih Država. Meðutim, izjava predsednika Buša na marginama samita foruma Azijsko-pacifièke ekonomske saradnje u tajlandskoj prestonici Bangkoku, tu je ideju ponovo stavila u prvi plan, dok se nastavljaju napori za održavanje još jedne runde multilateralnih razgovora o severnokorejskom nuklearnom pitanju pod pokroviteljstvom Kine. Amerièki predsednik je predoèio da potpisivanje sporazuma o nenapadanju sa severnokorejskom vladom -- kako je rekao -- ne dolazi u obzir, ali je naveo da “možda postoje drugi naèini” da se slièna uveravanja stave na papir uz saglasnost aemrièkih partnera na razgovorima -- Kine, Rusije, Južne Koreje i Japana. Predsednik Buš je kasnije naveo da je sa kineskim predsednikom Huom Djintaom razgovarao o tome kako da ostvare zajednièki cilj da Korejsko poluostrvo postane bezatomska zona i kako da se ublaži bojazan Severne Koreje u kontekstu šestostranih razgovora. U meðuvremenu, državni sekretar Kolin Pauel je u intervjuu televizijskoj mreži FOKS naveo da postoje istorijski presedani za multilateralni sporazum koji se razmatra i da æe amerièke ideje o tome biti predoèene ostalim uèesnicima dijaloga sa severnokorejskom vladom:

“Moramo da razgovaramo sa ostalim stranama, njih èetiri se slažu sa nama u vezi tog pitanja -- i zatim treba da predoèimo neke od tih ideja severnokorejskoj strani, i predoèiti da nemamo nikakvu nameru da vršimo invaziju Severne Koreje. Spremni smo da prihvatimo odreðeni vid sporazuma o bezbednosti koji traže. Ali, naravno, moraju istovremeno da pokažu da odustaju od svog nuklearnog programa i to na proverljiv naèin”.

Visoki zvaniènici amerièke vlade predlažu multilateralni dokument o bezbednosti, delom i zbog toga što je Severna Koreja prekršila dogovoreni okvir iz 1994. potpisan sa Sjedinjenim Državama prema kojem je severnokorejska strana trebalo da zamrzne svoj nuklerarni program u zamenu za zapadnu pomoæ u energetskim proizvodima. Amerièki funkcioneri smatraju da bi prikljuèivanje drugih zemalja umanjilo izglede da Severna Koreja prekrši novi sporazum, jer bi time kršila obeæanje dato nekoliko kljuènih zemalja u regionu a ne samo Sjedinjenim Državama. Iako posle multilateralnog sastanka u Pekingu krajem avgusta, koji je završen bez rezultata nisu zakazani novi razgovori -- državni sekretar Pauel je u intervjuu televizijskoj mreži NBC izrazio nadu da æe do nove runde razgovora doæi u doglednoj buduænosti.

XS
SM
MD
LG