Linkovi

Zavisnost od nafte - 2003-10-17


Bivši sekrear za energiju Džejms Šlezindžer je ukazao da je naftni ebmargo 1973. godine imao pustošeæi krakoroèni uticaj na Sjedinjene Države, ali još skuplje dugoroccne posledice po zemlje OPEK-a koje su embargo inicirale. Tokom godina koje su usledile Sjedinjene Države su proizvele automobile sa manjim utroškom benzina I tragale za alternativnim izvorima energije. Uèeše OPEK-a se smanjilo na tržištu I cene nafte u svetu pale su sredinom osamdesetih godina. Šlezindžer je govorio o tome u Fondaciji Heritidž ovde u Vašingtonu.

Saudijci su shvatili tada da je potrebno da se cene nafte stabilizuju, a zemlje izvoznici pokažu da su pouzdan izvor nafte. U protivnom, nafta se mogla potrazziti drugde u svetu, u oblasti Severnog mora I zapadnoj Africi. Štaviše, previsoke cene bi mogle da smanje svetski apetit za naftom.

No, Šlezindžer I drugi analitièari takodje tvrde da je sada doveden u pitanje napredak koji su SAD sedamdesetih I osamdesetih ostvarile ka stabilnim energetskim zalihama po razumnoj ceni. Kako ukazuje kodirektor Instituta za analizu globalne bezbednosti, Geil Laft:

Naša zavisnost od inostrane nafte se skoro udvostruèila od 1973. godine. Sjedinjene Države su 72. uvezenom naftom pokrile 28 odsto svojih potreba, a danas je to pedeset pet odsto. Predvidja se da æe kroz dvadeset pet godina Amerika uvoziti sedamdeset odsto. Do 2005. godine nafta uvezena sa Bliskog istoka pokrivace 50 odsto nassih potreba.

Posle teroristièkih napada 11. Septembvra 2001. amerièka vlada je obnovila napore da obezbedi naftu iz izvora van OPEK-a, naroèito Rusije. Analitièari ukazuju da je to korisno ali, u najboljem, sluèaju samo kratkoroèno rešenje. Naime, zemlje proizvodjaèi nafte van OPEK-a poseduju, na osnovu sadašnje proizvodnje, nafte rezerve za oko petnaest godina, a zemlje OPEK-a za više od sedamdeset godina. Džejms Šlezindžer smatra da æe Sjedinjene Države biti prinudjene da se okrenu ka zemljama OPEK-a dok globalna potrazznja za naftom raste a rezerve se iscrpljuju. Šlezndžer ne predvodja neposrednu pretnju naftnim embargom, ali bi istorija tog embarga trebalo imati na umu. Koji bi put Sjedinjene Države trebalo da odrede za svoje buduæe energetske potrebe? Geil Laft preporuèuje usredsredjeni napor da bi se proizvela alternativna goriva I propagirala njihova upotreba. Medju drugim preporukama je poveæanje zaliha nafte Sjedinjenih Država, poznatih pod nazivom Strateške naftne rezerve, kao I poboljšanje odnosa Sjedinjenih Država sa muslimanskim svetom.

XS
SM
MD
LG